Ara Malikian`ın "Pagagnini" özel gösterisi 7 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde...

Ara Malikian`ın "Pagagnini" özel gösterisi 7 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde...

Dinlediğiniz müzik Paganini`nin müziklerini sahnede eğlenceli bir gösteriye dönüytüren Ara Malikian`ın Fernando Egozcue ile birlikte kaydettiği Cupa isimli parçasıdır.


Ara Malikian ile "Pagagnini" özel...

Klasik müzik tarihinin en önemli keman virtüözlerinden efsane Paganini`nin yaratıcı eserlerinden ilham alan, Ara Malikian ve Yıllana`nın eğlenceli ve izleyiciye sürprizler sunan gösterisi Pagagnini, ince esprilerle seyirciye tansiyonu hiç düşmeyen çağdaş bir klasik müzik gösterisi sunuyor. 1991 yılında kurulan topluluk bu olağanüstü gösteri ile Paganini`nin sofistike kompozisyonlarını, cüretkar kişiliğini ve inanılmaz yeteneğini sahneye taşırken, ince esprilerle dolu bir konçerto sahneliyor. Pagagnini gösterisi Türkiye`de ilk kez 7 Aralık`ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahneleniyor olacak, gösteri öncesinde topluluğun müzik direktörü ve keman virtüözlerinden Ara Malikian ile sohbet etme şansı yakaladım.

Cenk Erdem


Bu konseri hemen şimdi bilet almak için lütfen bu satıra tıklayın!


Ara Malikian: "Pagagnini bir müzikal ve izleyiciyi

müzikle eğlendiren bir gösteri. İnsanların iyi

esprilerle müzikten zevk almalarını istediğimiz bir

gösteri..."

Cenk Erdem: Gösteriniz Pagagnini klasik müzik ve güldürüyü bir araya getiriyor, bu tarz gösterilerin daha genç dinleyiciyi de Klasik müziğe çektiğine inanıyor musunuz?

Ara Malikian: Bence gençler klasik müzikten uzak duruyor çünkü bu müziği anlayamamaktan ve dolayısıyla da keyif alamamaktan çekiniyorlar. Klasik müzikle mizahı birleştirmek gençlerin klasik müzikten zevk almasının o kadar da zor olmadığını göstermek için birçok farklı yoldan sadece biri. Keyif almak için uzman olmak gerekmiyor. Klasik müzik dünyası aşırı ciddi ve katı görünüyor ve gençler bu durumla özdeşleşemiyor. Bu müziğin harika olduğunu farketmeleri için değişiklikler yapmanın tam zamanı.
 
Cenk Erdem: Gösteriniz Klasik müzik tarihinin bazı doruk noktalarını da özetliyor, bu anlamda Pagagnini gösterisi için bir tür eğlenceli canlı Klasik müzik belgeseli diyebilir miyiz?

Ara Malikian: Pagagnini gösterimiz için bir belgesel ya da eğitici bir gösteri diyemem. Pagagnini bir müzikal ve izleyiciyi müzikle eğlendiren bir gösteri. İnsanların iyi esprilerle müzikten zevk almalarını istediğimiz bir gösteri.
 
Cenk Erdem: Eleştirmenler gösterinizde farklı türlerin bir araya gelişinin bir duygu potporisi yarattığını söylüyorlar, sizce sahnede izleyicilere en çok hangi duygular yaşatılıyor?

Ara Malikian: Bütün dünyayı Pagagnini gösterimizle gezdikten sonra anlıyorum ki müzik ve mizah dünyada hiçkimsenin vazgeçemeyeceği iki duygu ve biz her ikisini de biraraya getirince, herkesi mutlu eden bir duygu patlaması yaşanıyor.
 
Cenk Erdem: Gösterinizin adı Pagagnini efsane İtalyan kemancı Paganini’ye gönderme yapıyor, peki gösterinizin Paganini’nin müzik çalma biçiminden ilham aldığını söyleyebilir miyiz?

Ara Malikian: Elbette gösterimiz tüm zamanların en iyi kemancısına ithafta bulunuyor. Paganini müzik tarihinin ilk rock starıdır, kendi türünü popüler hale getirmiş ve büyük kalabalıklara konserler vermiştir.
 
Cenk Erdem: Siz ayrıca gösterinin müzik yönetmenliğinden de sorumlusunuz, sahnedeki müziklerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Ara Malikian: Gösterinin müzikalitesini korumak benim için çok önemliydi. Paganini , Mozart ve Vivaldi’nin müzikleriyle eğlenceli bir iş çıkarırken bunu saygıyla ve kusursuzca yapmak zorundaydık. Eğer bunu sağlayamasaydık oldukça gülünç ve zayıf bir gösteri olurdu.
 
Cenk Erdem: Bir yandan da dahi bir kemancı olarak ilk konserinizi henüz 14 yaşında vermişsiniz ve Alman Kültür Bakanlığı’ndan burs kazanmışsınız, kemana ilk olarak nasıl aşık olduğunuzu hatırlıyor musunuz?

Ara Malikian: Babam da bir keman sanatçısıydı ve benim çok küçük yaşlarda kemana aşık olmama sebep olan kişi de yine babam oldu. Neredeyse kendimi elimde bir keman olmadan hatırlamıyorum bile.
 
Cenk Erdem: Bugüne kadar bir çok yetenekli besteciyle birlikte çalıştınız ama ayrıca Joaquin Cortes gibi çok yetenekli dansçılarla da bir araya geldiniz, gösterinizde de çok renkli koreografiler olduğuna göre, siz de dansa düşkün müsünüz?

Ara Malikian: Elbette kendimi bir dansçı olarak görmüyorum ama her tür dansı sevmişimdir. Müziğin hepimiz üzerinde büyük bir etkisi var ve ne zaman çalsam ya da duysam yerimde de duramıyorum. Müziğin bedenimize ve ruhumuza dolabilme gücü var.
 
Cenk Erdem: Gösterinizle 7 Aralık’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ilk kez İstanbul’da sahne alacaksınız, peki İstanbul hakkında en çok neler biliyorsunuz?

Ara Malikian: İstanbul’a gelmeyi dört gözle bekliyorum. Şehrinize ve güzelliklerinize aşık olacağımdan eminim.

Cenk Erdem
www.twitter.com/thecenkerdem

Cazkolik.com / 06 Aralık 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.