22. Uluslararası Ankara Caz Festivali "Kadın ve Caz" temasıyla gerçekleşecek

22. Uluslararası Ankara Caz Festivali "Kadın ve Caz" temasıyla gerçekleşecek

Türkiye`nin köklü caz festivallerinden Uluslararası Ankara Caz Festivali bu yıl 22. kez gerçekleşecek. Her sene festivali belirli bir tema çevresinde oluşturan yönetim bu yıl "Kadın ve Caz" temasını belirledi. 8 ile 13 mayıs tarihleri arası gerçekleşecek festivalin öne çıkan görüntüsü tüm konserlerin kahramanlarının kadın olması. Bir anlamda, Türkiye caz ortamının kadın sanatçılarının resmi geçidi olacak bu yıl. Festivalin ilgi çeken bir diğer yanı ise önceki yıllardakii gibi iki haftalık geniş zaman diliminde değil beş günlük kısa bir festival olması ama gün başına düşen konser ve etkinlik sayısını artırarak önceki yıllardaki etkinlik sayısını daha az gün içine yerleştirmişler.

 

22. Ankara Caz Festivali`nde bu yıl hangi sanatçıları izleyeceğiz?

 

Charlotte Wassy Meets the Jef Giansily Quartet

 

// 08 Mayıs 2018, Salı, Saat: 21:30 // Samm`s Bistro

 

Kamerun’un geleneksel ritimleriyle büyüyen Charlotte Wassy, Jef Giansily Quartet ile festival kapsamında aynı sahnede bir aray gelecek. Hem Fransız hem Kamerun kökenlerinden beslenen Charlotte, benliğinin derinlerinde kalbinde taşıdığı melezliği dile getiren sanatçı içgüdüsel melez caz diye adlandırdığı müziğini cazın renkleriyle etnik renkleri birleştirmeyi seviyor. Konserde Wassy`e piyanoda Jeff Giansily, trompette Hermon Mehari, basta Matthew Hall ve davulda Ferit Odman eşik edecek.

 

 


 

Karsu Plays Atlantic Records “Ahmet Ertegün Anısına”

 

// 09 Mayıs 2018, Çarşamba, Saat: 20:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Karsu, Hollanda doğumlu, Türk kökenli genç bir müzisyen. Adına belgesel çekiliyor, dünyanın önemli sahnelerinde konserler veriyor, albümü Hollanda’da uzun süre liste başı kalıyor. Onu ilk kez 16. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde izlemiştik, yoğun ilgi nedeniyle yeni projesiyle festival sahnesinde sevenleriyle yeniden buluşacak.

 


 

Nilüfer Verdi Quartet

 

// 09 Mayıs 2018, Çarşamba, Saat: 21:30 // Samm`s Bistro

 

Nilüfer Verdi bize, cazın sınırsızlığını, özgürlüğünü, ele avuca sığmayan doğasını keşfederken, özgün düzenlemelerini dinleme şansı veriyor. Caz standartları ve kendi bestelerini yorumladığı repertuvarıyla icracı ve besteci yönünü paylaşarak güzel bir caz akşamı yaşatacak. İstanbul doğumlu Verdi müzikle ilgili bir aileden gelmekte; babası Nejat Verdi`nin vurmalı çalgılar, ağabeyi Murat Verdi`nin davul çaldığı aile ortamında piyano dersleri alarak büyüdü. Müzik eğitimini lise yıllarından sonra New York, New School`da Jack Reilly, Boston`da Berklee College of Musicte Ray Santisi, Bob Winter, Billy Pierce gibi önemli hocalardan aldığı piyano, armoni, düzenleme ve kompozisyon dersleriyle sürdürdü. Mânâ isimli ilk albümünü 1997`de yayınlandı. Nilüfer Verdi ile birlikte albümde Ariel Hoenîg (davul), John Ormond (bas) ve Neşet Ruacan (gitar) yer aldı. Akustik olarak kaydedilmiş tamamı enstrümantal dokuz parçadan oluşan bu albümdeki yedi eser Nilüfer Verdi imzalıydı. Sanatçı, geçen sene son olarak Knidost isimli albümünü yayınladı. 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali`nde Verdi`ye saksofonda Yahya Dai, kontrbasta Matthew Hall ve davulda Burak Cihangirli eşlik edecek.

 

 


 

Giulia Valla Trio

 

// 09 Mayıs 2018, Çarşamba, Saat: 21:45 // Bis by Newcastle

 

Festivalin tek kadın basçısı Giulia Valla basıyla kendine özgü tını yaratarak caz müzik dünyasında farklı bir alan açıyor. Giulia Valle Group olarak tanınmasından sonra üçlü formatına dönen sanatçı Marco Mezquida, Giulia Valle ve David Xirgu ile 2015`de San Francisco Caz Festivali’nde kaydedilen albümünü yayınladı.

 

 


 

Demet Varoğlu Janusz Szprot Duo

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 16:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Bir caz yolcusu ile bir duayen müzisyenin birlikteliği... Demet Varoğlu ve Janusz Szprot, bizleri caz müziği eşliğinde Station Çadır Sahnesi`ne gün batımına doğru keyifli bir yolculuğa çıkartıyor.

 


 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 20:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşecek konserde Kent Orkestra’sı, bütün bir yıla yayılan konser programının yanı sıra, çağdaş çoksesli müzik yapıtlarının pop ve caz türünden özgün örneklerini seslendiriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, evrensel değerlerdeki çok sesli müzik eserlerinin seslendirilmesi, Türk Bestecilerin çok sesli yapıtlarının yurt içinde ve dışında tanıtılmasına katkıda bulunmak, konserler vererek geniş kitlelere ulaşmak amacıyla kurulmuştur. Birçok şehirde başarılı konserlere imza atan orkestra; 2003, 2007 ve 2010 yıllarında Yunanistan, 2005 yılında Bulgaristan Pazarcık, 2007 yılında Güney Kore Seul ve 2011 yılında Uluslararası Bulgaristan Bansko Caz Festivali’ne katılmıştır. Orkestranın, Ankara ezgilerinden oluşan bir “Folk Caz” ve “Derin Köklerin Türküleri” adlı isimli iki albümü vardır. ABB Kent orkestramız şef Kemal Günüç yönetiminde 31 kişilik kadrosuyla çalışmalarına devam etmektedir.

 


 

First Gig Never Happened

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 21:30 // Samm`s Bistro

 

Klarnet, bas klarnet ve soprano saksofon çalan Lise Hofmaniger, piyano çalan Alexander Fitzhum ve davul çalan Judith Schwarz`dan oluşan genç üçlü "First Gig Never Happened" Thelonious Monk ve Charles Mingus gibi caz devlerinin müziklerinden ilham aldığını söylüyor. Kolektif çalmayı seven grubun doğaçlama yanı da kuvvetli.

 


 

Şenay Lambaoğlu

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 21:45 // Bis by Newcastle

 

Türkiye`in önde gelen caz seslerinden Şenay Lamboğlu bu yıl festivale saksofonda Yahya Dai, piyanoda Uraz Kıvaner, basta Volkan Hürsever ve davulda Ekin Cengizkan`dan oluşan sağlam bir kadroyla katılıyor.

 


 

ODTÜ Caz Topluluğu konseri

 

// 11 Mayıs 2018, Cuma, Saat: 15:15 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Selen Teberik vokal, Emre Karabıyık saksofon, Hüseyin Demircan gitar, Orhun Taşoğlu gitar, Mert Ak bas gitar ve Berk Çetiner`in davul çaldığı "ODTÜ Caz Band" 2008`den beri var olan ODTÜ Caz Topluluğu bünyesinde, topluluğun 10. Yılı olan 2018 yılında, topluluk üyesi müzisyenlerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Farklı gruplarla funk, caz, blues ve türevleri müzik icra eden grup üyeleri, bu çeşitliliği müziklerine yansıtıp 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde dinleyicilere güzel bir deneyim sunmayı amaçlıyor. (ODTÜ Caz Topluluğu gün geçtikçe büyüyen, 60 tan fazla aktif üyesi ile çalışan bir topluluktur. Toplulukta bulunan öğrencilerin %70 en az bir enstrüman çalan, daha önce müzik geçmişi olmuş veya şu an müzikle ilgili kişilerdir. Topluluk, etkinlikler düzenlemenin yanı sıra müziğin temellerini öğretmeyi ve müzisyen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 2008 yılından bu yana bünyesinden çok sayıda müzisyen çıkartmıştır. Müzik icra etmek isteyen herkese imkan sağlamayı amaçlayan ODTÜ Caz Topluluğu, düzenlediği workshoplar ile sanatçıları ilgili müzisyen ve dinleyicilerle buluşturmaktadır.)

 


 

Türk Armoni Yıldızları Orkestrası Solistleri konseri

 

// 11 Mayıs 2018, Cuma, Saat: 20:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Ankara Caz Festivali 22. yılında yine bir büyük orkestrayı muhteşem caz vokalleri ile birlikte ağırlıyor. Bigband geleneğini büyük emeklerle sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri orkestrası Türk Armoni Yıldızları`nı Bnd. Bnb. Hakan Özgen yönetiyor. Konuk olarak Ece Göksu, Dilek Sert Erdoğan ve Şirin Soysal`ın vokal olarak yer alacağı konser 11 mayıs akşamı gerçekleşecek. 2006`da Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası Komutanlığı bünyesinde kurulan ve 2007-2008 yılları Bnb. Bilgin Bayrak ve 2013 yılında Yzb. Tarık TAL yönetiminde Ankara Uluslararası Caz Festivalinde unutulmaz konserler veren Türk Armoni Yıldızları Orkestrası, 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde Bnd. Bnb. Hakan Özgen yönetiminde sahne alıyor. Her yaştan dinleyiciye seslenecek repertuvarıyla TÜRKAY, gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki festival ve organizasyonlarda ülkemizi başarıyla temsil ediyor.

 


 

Ayşe Tütüncü Dörtlüsü

 

// 11 Mayıs 2018, Cuma, Saat: 21:30 // Samm`s Bistro

 

Son dönem kurduğu yeni dörtlüsünde elektro gitarda Sinan Altıparmak, basta Enver Muhamedi ve davulda Erdem Göymen ile çok güzel performanslar çıkaran Ayşe Tütüncü seksenli yıllarda Mozaik grubu döneminden başlayarak oluşturduğu gruplarıyla konserler veren, albümler ve düzenlemeler yapan, öğrencileriyle piyano, grup müziği dersleri ve "doğaçlama - sanatta kendini ifade - ritim oyunları" atölyeleri yapan piyanist - besteci, vokalist Ayşe Tütüncü, sekiz yıl sonra yeniden Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde yer alacak. Ayşe Tütüncü`nün doğaçlamalar içeren müziği, klasik batı müziği ve Anadolu ile İstanbul`u içine alan büyük havzadaki müzikal geleneklerin etkilerinin cazla beraber kendine özgü bir buluşması olarak tarif edilebilir. Ayşe Tütüncü Dörtlüsü, ses bireşiminde hem piyano, hem de elektro gitarı barındırıyor. Repertuvarında ağırlıkla kendi bestelerine ve aynı zamanda grup üyeleri Sinan Altıparmak ve Enver Muhamedi`nin parçalarına yer veriyor. Grup, Michel Petrucciani, Hindemith ve Marcel Khalife gibi ustalardan da parçalar yorumlayacak.

 


 

Dilek Sert Erdoğan Band

 

// 12 Mayıs 2018,Cumartesi, Saat: 15:00 // Güven Çayyolu Sağlık Kampüsü

 

Çalıştığı orkestraların yanısıra özellikle festival takipçilerinin İstanbul`un seçkin mekanlarında verdiği konserlerle yakından tanıdığı Dilek Sert Erdoğan, yaşadığımız coğrafyada nadiren karşılaşılan siyah şarkıcılara ait gırtlağı ve kendine has üslubunu yüksek enerjili sahne performanslarla buluşturmasıyla tanına bir isim. Soul, funk, rock ve caz örnekleriyle renklenen Jazzeeba On Air, Funk Upon A Time, Önder Focan`la birlikte yarattıkları pop, Türk Sanat Müziği, hatta arabesk türlerinde bilinen ve sevilen Türkçe şarkıların caz aranjmanlarının seslendirildiği Deformation Turk Project, Beyoğlu Hayal Kahvesi Akustik 45`likler ve eski ve yeni popüler Türkçe parçaların emprovize pop-caz yorumlarının yapıldığı ve büyük beğeni toplayan %100 TÜRK adlı projeler; Unutulmaz şarkıların yeniden aranje edilip icra edildiği `Hayatımın divası Ayten Alpman` projesi sonrası artık hayatta olmayan usta tromboncu ve piyanist Elvan Aracı ve cazın usta gitaristi Önder Focan ile birlikte son projesinde unutulmaz caz standartları, film müzikleri soul ve RB şarkılarından oluşan ``Goodfellas` sanatçının içinde yeraldığı çalışmalardan bazılarıdır.

 


 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası Konseri

 

// 12 Mayıs 2018, Cumartesi, Saat: 20:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Şef Murat Öztürk yönetiminde Hava Kuvvetleri Komuntanlığı Cazın Kartalları Orkestrası 12 mayıs akşamı Bilkent Station Festival sahnesinde solistler Yıldız İbrahimova, Evrim Özşuca, Şenay Lambaoğlu ve Dolunay Obruk ile birlikte bir konser verecek. 1999 yılından bu yana Ankara Caz Festivali konserlerinde başarılı performanslar sergileyen Cazın Kartalları Orkestrası 1961 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Hava Kuvvetleri Dans ve Caz Orkestrası adı altında kurulmuştur. Cazın Kartalları Orkestrası, sahip olduğu müzikal çizgiyi geliştirme ve daha ileriye götürme çabasıyla halen Hava Bando Yarbay Levent Gökçedağ yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.

 


 

Türk Deniz Kuvvetleri Yıldızlar Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Konseri

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 20:00 // Tepe Prime

 

Ankara caz Festivalinin bir özelliği de silahlı kuvvetlerin sahip olduğu yüksek nitelikli hafif müzik ve caz orkestralarının konserlerine evsahipliği yapması. bu festivalde de bu orkestraları izleme imkanı buluyor müzikseverler. 13 mayıs akşamı gerçekleşecek Türk Deniz Kuvvetleri Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konserinde Türk caz müziğin usta solistleri Sibel Köse, Ülkü Aybala Sunat ve Su İdil sahne alacak. Şef Yusuf Doğan yönetimindeki Deniz Kuvvetleri Yıldızlar Hafif Müzik ve Caz Orkestrası 2008 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahında kurulmuştur. Deniz Kuvvetleri Yıldızlar Orkestrası, caz müziği alanında belirli ihtisaslara sahip olan Bando Astsubayları tarafından oluşturulmuştur. Orkestra, caz müzik repertuvarını ve Geleneksel Türk Müziği eserlerini özel düzenlemelerle başarılı bir biçimde icra etmektedir. Deniz Kuvvetleri Yıldızlar Orkestrası, Mersin Uluslararası Müzik Festivali ile Marmaris Denizcilik ve Müzik Festivali başta olmak üzere, Mısır, Tunus, İspanya, İtalya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan gibi ülkelerde konser ve etkinlikler gerçekleştirmiştir.

 


 

Aga Derlak Trio

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 21:00 // Samm`s Bistro

 

Festivalin Ankara’da ağırlayacağı gelecek vaat eden genç müzisyen Aga Derlak Trio, çağdaş cazın en yeni ve en güçlü örneklerinden biri olmaya aday. Trio, piyanist Aga Derlak tarafından Aralık 2012`de kuruldu. Davulda Szymon Madej, kontrabasta Tymon Trabcynski yer aldığı üçlü öğrencilik yıllarından başlayan dostlukları müziklerinin buluşması ile mezuniyet ve günümüze kadar gelişen bir formda geldi. Kendi beste ve düzenlemeleriyle Avrupa’da en yetenekli kadın caz müzisyeni alanında yer alan ve giderek kariyerinde ilerleyen Derlak, “Trio” su ile yeni nesil caz tarzıyla daha önce hiç duymadığımız melodileri ile ilk konserini festival kapsamında verecek.

 


 

Sergiler, seminerler, panel ve söyleşiler

 

22. Uluslararası Ankara caz Festivali bu sene tema olarak "Kadın ve Caz" konusunu seçerken festival süresince konser harici sergi, seminer, söyleşi gibi etkinliklere de aynı tema çerçevesinde ağırlık veriyor.

 


 

Sergi: Bilkent Üniversitesi Öğrencileri "Kadın ve Caz" Afiş Tasarım Sergisi

 

// Açılış: 08 Mayıs 2018, Salı, Saat: 10:00 // Bilkent Center

 

Ankara Caz Derneği ile Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü festival kapsamında ortak bir çalışmaya imza atarak 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali için bir Tasarım Yarışması düzenledi. Katılımcı eserleri Bilkent Center’da sergilenmektedir. Ödül alan genç sanatçılar: Makbule Aslı Narin (Birinci), Gürkan Ağca (İkinci), Gülşebnem Sayın (Üçüncü), Esma Seçkin (Mansiyon), Ceren Doğuşlu (Mansiyon), Gürkan Gürler (Mansiyon), Yeşim Ceren Ünal (Mansiyon).

 


 

Sergi: Leyla-Diana Gücük "PerformJazz" fotoğraflarıyla 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali`nde

 

// 08 Mayıs 2018, Salı, Saat: 10:00 // Bilkent Station Festival Alanı ve Samm`s Bistro

 

Yazıları, röportajları, radyo programları ve fotoğraflarıyla Cazkolik`in kuruluşundan bu yana en önde gelen isimlerinden Leyla-Diana Gücük fotoğraflarıyla bu kez 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali`nde. "PerformJazz, Caz Performans Fotoğrafları" sergisinin ilki 2015 Şubat ayında, "360 Dereceden Aşk Festivali" kapsamında 360 Istanbuleast-Doubletree by Hilton’da gerçekleşti. Bu fotoğrafların tek bir sergide toplanması mümkün olmadığından ve bir anlamda yaşayan bir sergi olduğundan seriler halinde sergiler olarak tasarlandı. Bu serilerden biri Real Time olarak adlandırılmış olan, tıpkı caz standartları tadında olan siyah beyaz çalışmalar. İkinci grup Surreal Time daha soyuta varan bu da tıpkı cazdaki doğaçlamalar gibi düşünebileceğimiz bir kategori ve üçüncüsü ise‚ "JazzThings" konserlerdeki sololar misali, enstrümanlardan kareler. Her fotoğrafın adı sanatçının parçalarından biri olarak adlandırılmış. Kimi zaman, o an o şarkıyı söylediğinde yakalanan bir kare, kimi zaman onu ilk gördüğümüzde aklımıza gelebilecek en sevilen şarkısı, kimi zaman ise tıpkı karelerde ilk defa görüldüğü üzere hiç bilinmeyen şarkısı.

 


 

Söyleşi: Tarihte Caz, Müzik ve Kadın (Konuşmacı: Leyla-Diana Gücük)

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 14:30 // Bilkent Station Çadır Sahnesi

 

Leyla-Diana Gücük 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali`nde bu kez bir söyleşisiyle de yer alacak. 2008 yılına kadar profesyonel iş hayatını bilişim sektöründe sürdürdükten sonra, "hayatıma yeni bir sayfa açıyorum" diyerek caz performansları konulu fotoğraf çalışmaları ve Rdayo Cazkolik`teki radyo programlarına başlayan Leyla Diana Gücük özellikle ‘Kadın ve Caz’ temasına uygun içerikte çalışmaları ve "Kadın ve Caz" serüvenini anlatıyor. Radyo programlarımda müzisyen konuklarıma sorarım “bu müzik yolculuğuna nasıl başladınız?“ diye. Bu defa bana sorulan bu soruya ‘küçükken müzik dolabının başında cazı plaktan dinlemeye başladığımda başladı yolculuğum’ diyebilirim. Müzisyen değilim ama, müzik tutkum . Caza olan ilgim, dinleyicilikten öte araştırmaya ve farklı bakış açılarını geliştirmeye vesile oldu. Dinlerken izlemek, izlerken fotoğraflamak, fotoğrafladıktan sonra da yorumlamak. Hepsi bir bütün. Ama bütünün içinde de ayrışıyor. Mesela bir kadın kavramı giriveriyor ve özellikle de altı çiziliyor. Peki neden? Tam da bu yılın festival konusu Kadın ve Caz iken, gelin birlikte geçmişe gidip hem onları analım hem de sorumuza cevap bulmaya çalışalım.

 


 

Seminer: Caz, Kadın ve Yaratıcılık (Konuşmacı: Berrin Benli)

 

// 10 Mayıs 2018, Perşembe, Saat: 17:15 // Bilkent Station Çadır Sahnesi

 

Kadın girişimci olarak TEDx yolculuğunu anlatan Berrin Benli, bu konferansları nasıl başlattığını ve yürüttüğünü, kadın girişimci olarak neler deneyimlediğini Bilkent Station Festival Alanı’nda anlatacak. TED Konferansı’nın rehberliğinde bağımsız olarak organize edilen, Ankara’nın ilk TEDx etkinliği olan ve 2013 yılından beri organize edilen TEDxAnkara Citadel’in Küratörlüğünü yapan Berrin Benli, TEDx platformuna, kişisel gelişime olan büyük katkısı ve yarattığı etki anlamında yürekten inanıyor. TED ve TEDx konuşmaları dünyada milyonlarca kişiye artan bir ivmede erişiyor.

 


 

Atölye: Senem Diyici ile Sesin Etrafında (Senem Diyici)

 

11 Mayıs 2018, Cuma, Saat: 14:00 // Bilkent Station Çadır Sahnesi

 

Sesle kendini tanımak ve tanımlamak… Ses, konuşarak veya şarkı söyleyerek, en derindeki benliğimizin ifadesidir. Kelimelerin, anlamların, melodilerin ötesinde, ses bizim kim olduğumuzun yansımasıdır. Senem Diyici, ‘Sesin Etrafında’ başlıklı atölye çalışmasıyla festivale yeni bir soluk kazandırıyor. Sesiniz hoşunuza gidiyor mu? Onunla kendinizi iyi hissediyor musunuz? Sesinizi kullanırken enerji ve duygularınızı kontrol ediyor musunuz? Konuşurken ya da şarkı söylerken nefes ritminizin ve beden duruşunuzun farkında mısınız? Sesinizi kullanarak iletmek istediklerinizi gerçekten iletebildiğinize emin misiniz? Eğer sesinizin kalitesinden veya onu nasıl kullandığınızdan memnun değilseniz, emin olun ki çalışmayla düzelebilir. Profesyonel bir deneyimin dışında, bu çalışma sayesinde çok hızlı bir şeklide sesinizi, her şeyden önemlisi kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

 


 

Seminer: Caz ve İnovasyon (Konuşmacı: Onur Ataman)

 

// 11 Mayıs 2018, Cuma, Saat: 16:30 // Bilkent Station Çadır Sahnesi

 

”Caz bir demokrasidir” slogonaylı yola çıkan Onur Ataman, ”Caz İnovasyon” projesini ilk kez Ankara’da 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nin katılımcılarıyla paylaşacak. Onur Ataman cazda herkesin eşit hakka sahip olduğu ama özgürce kendini ifade edebildiği, yani doğaçlama yapabildiği, bunun yanı sıra takım ruhundan beslenen ve her zaman yeniliğe açık olan bir müzik türü olduğunu düşünüyor ki haksız değil. Bu yüzden de hazırladığı seminerlere “innovation is the tradition of jazz music ” yani “inovasyon, caz müziğinde bir gelenektir” sloganını uygun görmüş. Onur Ataman Caz müziğinden yola çıkarak ilk defa Türkiye`de müzik sanatını diğer bütün eğitim ve iş alanları ile birleştiren ve Türk kültürünün`de içerisinde yer aldığı kritik başarı ve inovasyon öykülerini aktarmaktadır. Aynı zamanda geleneksel eğitim ve öğretim sistemleri dışında modern, yaratıcı, araştırmacı ve yeni bir eğitim sisteminide sunmaktadır. Buradan hareketle, eğitim ve seminerlerinde katılımcıları bir caz ve inovasyon yolculuğuna çıkarıyor. Çeşitli örneklerle müzikler çalıyor, dinletiyor, hikâyelerini anlatıyor ve dönemleri incelerken kimler ne gibi riskler almış, nelerden vazgeçmişler, Türk müziği ve kültürünün etkileri ve katkılarını irdeliyor. Kendi geliştirdiği örnek alıştırma ve teknikleri uygulayarak iş dünyasından ve her yaş grubundan öğrencilere yönelik cazdan esinlenerek ve yapacakları her hangi bir iş içerisinde ya da öğrenme sürecinde kendi başlarına yaratma noktasına nasıl geleceklerini anlatıyor.

 


 

Atölye: Çocuk ve Ritm (Senem Diyici)

 

// 12 Mayıs 2018, Cumartesi, Saat: 14:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Gevşemekle başlıyoruz. Vücudun ritmini tanı. Nefes almanın farkındalığını hisset. Senem Diyici, festivalde gerçekleştirdiği ikinci atölyesini çocuklara armağan ediyor. Çocukların nefesini ve onunla neler yapılabileceğini, nefes kontrolünü, kendini dinlemeyi öğreneceği bu eğlenceli ve faydalı atölye çalışmasını kaçırmayın. Çocukların beden ve kişisel gelişimlerinin üzerinde yapılacak çalışmalar ile farkındalık yaratmayı hedefleyen bu proje, ülkemizde sıkça yaşanan doğal afet, kaza, heyecan, korku anlarında veya günlük hayatın içinde çocuklara nefes ile kontrolü sağlamayı öğretir. Nefes alarak, nefes vererek, sakinliğe odaklanarak, bizi hayata bağlayan nefes tekniklerini kullanarak hayatımızın ritmini kontrol edebiliriz. Oyun bahçesi içerisinde yapılan bu eğitimde Senem Diyici bize hayata başka bir pencereden bakmayı öğretiyor. Yaş Grubu: 7-11

 


 

Kahvaltıda Caz: Janusz Szprot Trio – Sanat Deliorman

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 11:00 // Samm`s Trio

 

Anneler gününe denk gelen bu özel günde Polonya’lı piyanist, besteci, aranjör, eğitimci ve müzikolog olarak zengin bir müzik geçmişine sahip Janusz Szprot ve gurbundaki birbirinden kıymetli müzisyenlere Sanat Deliorman misafir sanatçı olarak katılıyor. Katkılarından ötürü Samm’s Bistro’ya teşekkür ederiz. Caz söylemeye 2003`te, Boğaziçi Üniversitesi’nin A Cappella Caz Korosu’nda başlayan Sanat Deliorman yer alacak. Caz vokal yarışmalarında dereceler toplamış, özellikle güçlü sesi ve duygulu yorumuyla akıllarda kalan Deliorman, 2010’dan beri İstanbul, Ankara ve Bodrum’un bilinen caz mekânlarında, ayrıca Polonya, Yunanistan ve başka Balkan ülkelerinde farklı projelerle konserler gerçekleştiriyor.

 


 

Atölye: Sibel Köse`yle Caz Vokal

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 14:00 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Caz vokalin önde gelen ismi Sibel Köse’nin caz vokal atölyesine aktif katılım olacağı gibi, izleyici olarak katılmak da mümkün. Nefes kullanımı, yorum, stil, ifade, cümle kullanımı, sahne duruşu, seyirci iletişimi, mikrofon kullanımı, ses sağlığı, ses ısıtma teknikleri, diksiyon, çalışma disiplini ve önerileri dahil olmak üzere birçok konuda paylaşımları olacak Köse`nin sırlarını öğrenebilirsiniz! Sibel Köse, atölye çalışmalarına ilk kez 1999`da Ankara`da başladı. 2002 - 2004 yılları arasında kısa bir sure Randy Esen`le birlikte İstanbul`da Hayart`ta devam eden atölye 2006 yılından bu yana Simla Ongan koordinasyonunda İstanbul`da düzenli olarak devam etmekte; 2006 yılından bu yana her yaz Polonya, Pulawy`de yer alan caz yaz okulunda ders vermektedir. 2008 yılında Darius Brubeck`in daveti üzerine Kamil Erdem`le birlikte 9. South African Jazz Educators Uluslararası Konferansı`na katılarak Güney Afrika konserler, performanslar, sunum ve atölye çalışmaları, aynı yıl Estonya Nömme`de Caz Vokal Yarışması`nda jüri üyeliği yapan Köse 2012 yılında Polonya`da düzenlenen Henza Caz Festivali`nde vokal atölyesini yürüttü. Sibel Köse 2013 yılından bu yana kendi atölyesinin yanısıra Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenmekte olan Caz Sertifika Programı kapsamında ve Ada Müzik Akademi`de atölyelerini sürdürmektedir.

 


 

Seminer: Festival ve Sürdürülebilirlik (Konuşmacı: Pınar Salman)

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 16:30 // Bilkent Station Festival Sahnesi

 

Bilkent Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve Kent Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra Amerika Philadelphia Üniversitesinde Sürdürülebilir Mimarlık üzerine yüksek lisansını tamamlayan Pınar Salman, yüksek lisansını tamamlarken Pennoni Associates firmasında enerji departmanında çalışmaya başladı. Amerika’dan döndükten sonra aile şirketi olan ‘Ekolojik Enerji A.Ş’ de çalışmaya başladı. Eğitimini çeşitli araştırmalar ve tez çalışmalarıyla bilimsel alanda tamamlarken günümüzde maddi ve manevi atıkla ilgili yakın ilişkisi başlamış, duyarlılığı ve toplumsal alanda da ne yapılabilir sorusunun tohumlarını filizlenmeye başlamıştı. “Atığın her halini görebilmek için bir dizi yoldan geçerek ve 2018 yılında sadece teknik olarak değil ‘Atığın Toplum üzerinde etkileriyle’ alakalı ne yapılabilir diye düşünürken, bilgi bizlerde kalmamalı ve sizlere temas halinde olmam gerektiğini düşündüm bu yüzden işte bugün buradayım.” diyerek sürdürülebilirliğin önemini kültür-sanat ve eğitim alanında hep birlikte konuşmaya paylaşmaya yönelik bu buluşmayı kaçırmayın.

 


 

Seminer: Kültür ve Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar (Konuşmacılar: Özlem Ece, Harun İzer)

 

// 13 Mayıs 2018, Pazar, Saat: 17:30 // Bilkent Station Çadır Sahnesi

 

Kültürel etkinliklere niye katılırız? Sanatın bir “lüks” olarak görüldüğü, ihtiyaçlar hiyerarşisinde en tepede küçük bir yer kapladığına inanılan bir ortamda sanatın toplumsal hayata katkısı nedir? “Herkes için kültür” hedefini gerçekleştirmek için gerekli temel politikalar nelerdir? Bu soruların cevabı ve daha fazlasının yanıtı 22. Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında gerçekleştirilecek bu söyleşide ele alınacak. Söyleşide, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl yayımlanan ve büyük ilgiyle karşılanan Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar raporundan yola çıkılarak, kültür-sanat programlamasında yeni yaklaşımlar, yerelleşmeyle edinilecek sonuçlar, eğitim ve işbirliklerinin yarattığı umulmadık ağlar ve dijital teknolojilerin sunduğu imkânlar gündeme taşınacak. İstanbul Caz Festivali kapsamında geliştirilen projeler ışığında, toplumun her kesiminin katılabildiği bir kültür-sanat alanı tahayyülü üzerine de düşünce üretilecek.

 


 

Cazkolik.com / 24 Nisan 2018, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.