Bendeniz: Of ne kadar güzel şarkı? demeyeli çok uzun zaman oluyor sanırım

Bendeniz: Of ne kadar güzel şarkı? demeyeli çok uzun zaman oluyor sanırım

Uzun yıllar önce “Benden İzler” albümü çıktığı sıralarda Cihangir’de, yağmurlu bir akşamın serinliğinde, zencefilli çaylarla muhabbet ettiğim, şarkı söyleyişine evvel ezel bayıldığım Bendeniz’in yepyeni derleme albümü “Best Of” piyasaya çıkar çıkmaz yeniden peşine düştüm. Hem de ne peşine düşmek, Carlos Santana röportajı ayarlayıp New York’tan konuşmak bile daha kolay olmuştu, öyle diyeyim. Ancak çevresindeki “çok meşgul, hep meşgulleri” aşıp da Bendeniz’e ulaştığınızda nezaketi ve samimiyeti çok mutlu ediyor. Şarkıları gibi çok özel... Bu duygumu dürüstçe Bendeniz’e de ifade ettiğimde müziğe nasıl değer verdiğimi ve Bendeniz’i ne kadar sevdiğimi de sanırım hissettirebilmişim ki, sorularıma sıcak bir nezaketle yanıt verdi...

 

25 yılı aşkın kariyerinin o çok kendine has şarkı yazarı kimliğiyle çok sevdiğim Bendeniz’in “Best Of” albümünde şarkılarının nefis sahne versiyonları yer alıyor. Yer yer Balkan havası, yer yer Yunan havası hissettiren düzenlemeler de çok eğlenceli olmuş. Albümde ayrıca beş şarkıya vokallerde Ümit Sayın ve Hazal eşlik etmiş. Albümün çıkış parçası olan ‘Neler Olacak’ şarkısına o kumsalda izlediğimiz Fatih Ahmet Kaya yönetmenliğinde çekilen video klip de çok fazla okuma hissettiriyor. Velhasıl, Bendeniz yeni nesillere ve bize yepyeni bir albümle ulaşmadan önce yıllardır sevdiğimiz şarkıları bir güzel tazelenmiş. Üstelik “Best Of” albümünün ikincisi de hazır. Bu arada laf aramızda, Bendeniz’in yeni şarkılarını dört gözle beklerken, duygularını ve hayata bakışını kaleme döktüğü bir de kitabı çıkıyor. Bendeniz’le derleme albümünü, kitabını, yakın gelecekteki planlarını, şarkılarını ve hatta sosyal medya ile ilişkisini konuştuk.

 

Cenk Erdem

 


 

 

Cenk Erdem: Yepyeni derleme albümünüzle bir dönem ezberlediğimiz o güzel şarkıları sahne versiyonlarıyla tazelediniz, şarkıları nasıl seçtiniz?

 

Bendeniz: Şarkıları öncelikle ilk 5 albüm ağırlıklı, 23 şarkı olarak en akılda kalan şarkılardan seçtik. Halbuki daha 30 tane daha çok bilindik, aralarında hit de olmuş çok şarkı vardı. Belki onları da yaparız ama ben yeni albümden yanayım.

 

Cenk Erdem: Sahne versiyonları sazların coşkusu ile yer yer balkan havasında, yer yer Yunan havalarında aranjelerle coşkulu bir konserdeyiz duygusu yaratmış, siz sahnede en çok hangi şarkıda eğleniyorsunuz?

 

Bendeniz: “Neler olacak?” ve “Güvendiğim dağlara kar yağdı” için gerçekleştirdiğimiz aranjeler biraz farklı oldu ama keyifli de oldu. Ben ikisini de çok sevdim. Sahnede bazen eski, bazen bu yeni versiyonları çalıyoruz. Havaya göre.

 

Cenk Erdem: “Neler olacak?” şarkınızın yeni videosunda sanki geçmişten gelen şarkılar görsellerle nostaljilerini kenara bırakıp, tazelenerek kumsalda yeniden yaza kavuşuyor; yeni düzenlemesine en çok heyecanlandığınız şarkı hangisi oldu?

 

Bendeniz: “Turnayı gözünden vurdum” ve “Biri var” sanırım, diğer ikisini söylemiştim. Gerçi her şarkı yeniden ruh buldu diyebilirim ama eskisi gibi klip çekimlerini özledik ve olmalı. Önceden çok daha özen vardı her şeye. Bunlar özlediğimiz şeyler.

 

Cenk Erdem: Serkan Kaya çok güçlü bir ses, kaybettiğimiz güzel insan Harun Kolçak şarkısına damardan bir acı yüklemiş, Serkan Kaya gibi sesini sevdiğiniz kimler var?

 

Bendeniz: Serkan’ın tarzında bir tek Serkan Kaya var diyebilirim. Sesini inanılmaz güzel kullanan bir sanatçı. Güçlü bir yorum… Sesini sevdiğim çok kişi var tabii ama önemli olan yorumdur.

 

Cenk Erdem: Ünlü isimlerin şarkılarına başka seslerin yorumlarıyla saygı albümleri çok popüler; siz bir başkasının şarkısını söyleseydiniz, hangi şarkıyı keyifle okurdunuz?

 

Bendeniz: Hiç düşünmedim şarkı ismi şu ana kadar. Öyle bir teklif gelirse sesime uygunluğu çok önemli tabii ki.

 

Cenk Erdem: Sahnede başka isimlerden şarkılar okuyor musunuz?

 

Bendeniz: Söylüyoruz. Aslında benim çok şarkım olduğu için gerek kalmıyor ama sahnede kendim için söylediğim şarkılar var. Daha eğlenceli hale geliyor.

 

Cenk Erdem: “Best Of 2” albümünüz de hazırmış, çok bekleyecek miyiz?

 

Bendeniz: Evet hazır. Tamamen ticari bir olay olduğu için yorum yapamıyorum. O iş Polat Bey’in kararı.

 

 

Cenk Erdem: Aslında arada 2017 çıkardığınız “O insan” şarkısının farklı düzenlemeleriyle hem duygu yüklü hem de kulüplere yakışan bir tınısı vardı; “Best Of” albümünüze rağmen başka remix sürprizleriniz olacak mı?

 

Bendeniz: “O insan “benim çok sevdiğim bir şarkı oldu ve o şarkının değeri de sonra anlaşılacak. Volume 2 de var zaten. Yaz yaklaştığında remixler yapılmaya başlanır zaten.

 

Cenk Erdem: Sosyal medyada Beyonce gibi kimseyi takip etmiyorsunuz ve alınganlıkların sizi yorduğunu söylemişsiniz; sosyal medya sizce aşka neler etti, neler olacak?

 

Bendeniz: Yani sürekli insanlarla uğraşmak zorunda kalmış olmuyorum böylelikle. Herkes kendini algıda farklı yerlere koyunca ve kıyas yapmaya başlayınca sinir sistemimiz bozuluyor. O nedenle gerek yok. Belki sadece işimle alakalı insanları takip edebilirim.

 

Cenk Erdem: Günlük hayatınızda en çok nerelerde keyif yapıyorsunuz?

 

Bendeniz: Ev ortamı en keyif aldığım yer. Tam bir ev kedisiyim. Arada sırada en samimi olduğum arkadaşlarıma yemek yapıp onları davet etmek, sohbet ortamları oluşturmak hoşuma gidiyor. Samimiyet ve sevgi paylaşıyoruz her şeyden önce. Bunların dışında mümkün olduğunda havuza, denize girmek bana inanılmaz enerji sağlıyor. Dışarı çıktığımda da rahat ve sakin yerleri tercih ediyorum.

 

Cenk Erdem: Yeniden İsviçre’ye dönecekmişsiniz; neler planlıyorsunuz?

 

Bendeniz: Eğer öyle bir fırsat yaratabilirsem yeniden çok mutlu olacağım tabii ki. Orası benim çok büyük enerji bağımın olduğu bir yer. Yokluğunu hissedip özlediğimde koşarak gittiğim tek yer diyebilirim. Hayatımın büyük bir kısmını orada geçirmek isterim.

 

Cenk Erdem: Sırada bir de kitabınız var, biraz ipucu verir misiniz?

 

Bendeniz: Hayata bakışım, algılayışım ve bunların aşka yansıyış şeklini dile getirdiğim bir kitap. Beni yeni dinlemeye başlayan arkadaşlarımız özellikle okumadan geçmesinler.

 

Cenk Erdem: Çocukluğunuzda size ilham veren şarkıcılar kimler oldu?

 

Bendeniz: Ben Nil Burak, Erol Evgin dinlediğimi hatırlıyorum. Ergenlik dönemimde ise Madonna, Bon Jovi, Sezen Aksu rüzgarı dahil oldu duygu dünyama. Sonrası zaten malum.

 

Cenk Erdem: Uluslararası müzik endüstrisinde şu aralar sevdiğiniz popçular kimler?

 

Bendeniz: Son on yılda çıkan kimseyi başarılı bulmuyorum. Müziğin yozlaşmasını onlarda da sıkı bir şekilde görüyoruz. Kopyacılıkta bayağı yol katedip çıkmaza girdiler. ”Of ne kadar güzel şarkı” demeyeli çok uzun zaman oluyor sanırım. Ondan öncesi zaten sevdiklerimiz çok farklı değildir. Ben poptan ziyade rock, blues daha çok severim. Pop 80-90’larda güzeldi.

 

Cenk Erdem: Şarkılarınız içinde canınızı yakan ya da sizi çok keyiflendiren iki şarkınız desem; hangilerini söylerdiniz?

 

Bendeniz: “Günahlar”, “Kurtulamıyorum” diyebilirim.

 

Cenk Erdem

 

Cazkolik.com / 07 Şubat 2019, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.