Big Band olmayan büyük topluluk; Snarky Puppy

Big Band olmayan büyük topluluk; Snarky Puppy

Grubun kurucusu Michael League “konserlerimizde nasıl bir müziğin alıp başını gideceğini kestirmemiz zor. Konserlere Slayer veya Biggie Smalls tişörtü giymiş insanlar da geliyor. Müziğimizde Weather Report’un müziğinin bir nevi devamlılılığını bulanlar da var, her zaman bana gelip, Mahavishnu veya “Return to Forever” etkisini gerçekten duyabiliyorum diyorlar. İzleyicimiz gerçekten çok farklı” diyor.

 

Bu işte Snarky Puppy’nin müziği

 

Grubun kurucusu, basçısı ve en sık beste yapanlardan biri olarak League müziklerini hiçbir şekilde sınıflandırmıyor. Caz, funk ve world music füzyonu var. 2013 yılında En İyi RB Performansı, 2015 ve 2016’da En İyi Çağdaş Ensrümental Albüm ödülleri yaptıkları müziğin sahip olduğu ses genişliğin gösteriyor.

 

Henüz genç bir sanatçı Michael League. 34 yaşında. "Dinleyicimiz tam 16 yıldır bizimle olan insanlar, bizden gerçekten tek istedikleri yeni şeyler denememiz. Bizi bunun için seviyorlar. Bir önceki “Culcha Vulcha” albümünden sonra üç pop albümü yapsaydık tüm hayranlarımızı kesin kaybederdik" diyor.

 

Mart ayında yayınladıkları yeni albümleri ”Immigrance” bir nevi olgunluğa evrildikleri çalışma oldu. Albüm için yerinde durmayan, hareket halinde bir müzik diyor. "Immigrance" adını bu nedenle vermişler. Son dönem dünyanın en önemli sosyal konularından göçmenlere dair özel bir sosyal mesaj yok. Yapısal olarak müzikte mesela “Chonks” ve “Bigly Strictness” gibi parçalar akışkan gitarların, nefesli veya klavye sololarının alışılandan daha fazla uzamasına olanak veriyor ama müzikler temel olarak groove’lu çalışmalar. “Coven” gibi eski usul Big Band soundunu andıran, içinde mellotron olan bir parça bile var.

 

Heyecan verici büyük anları seven insanları yabancılaştırma riskine girdiklerini itiraf ediyor Michael League. “Ama yaş aldıkça böylesi soundlar o deli işlere göre daha çekici geliyor. Beğendiğimiz groovelu işlere daha çok önem veriyoruz” diyor.

 

 

Kim bu Michael League?

 

Kaliforniya’da doğdu ama Alabama ve Virgina’da büyüdü. Aslında genç bir rocker idi. Led Zeppelin, Cream cover’ları çalan bir lise grubu vardı. Pearl Jam ve Soundgarden parçalarını yeniden düzenliyordu ama bu dönem sahip olduğu eklektisizmin ilk işaretlerinden biri olarak satın aldığı ilk CD ise Blackstreet’in 1995 tarihli “Another Level” albümü oldu. Aklına deli fikirler getiren ilk çalışmaysa Steely Dan’in “Alive in America” albümüydü.

 

Onlar için, “Rock’n Roll ve Funk kanallarını açıyorlardı ve ben de peşlerinden gittim. O zaman gitar çalıyordum, gitar çalmak bana cazla rock’ı karıştırma fırsatı verdi. Caz bana sanki tırmanmam gereken uzak ve büyük bir dağ gibi görünüyordu” diyordu.

 

Lise yıllarında bas çalmaya başlayan League Kuzey Teksas Üiversitesi’nde okumaya başladığında aynı zamanda bir caz füzyon grubunda bas çalmaya başlamıştı. Bu dönem Snarky Puppy’nin ilk versiyonunun kurguladığı dönem oldu. Erykah Badu ile birlikte çalmak için çağrı geldiğinde müzikal paleti daha da genişledi, müzisyenlerle klüplerde çalmaya başladı. Uzun zamandır okul sınırları içinde yaptıklarımdan sonra bu ortam bana derin bir nefes almak gibi geldi diyordu.

 

On yıl önce Brooklyn’e taşınan League kendini inatçı ve dik başlı biri görüyor. Bu kadar kalabalık, üstelik enstrümental müzik yapan bir topluluk esasen ekonomik olarak intihar etmek demek. “Immigrance” albümü muhtemelen onu epey hırpalamış vaziyette ve hâlâ bu şekil müzik yapmayı ve sunduğu imkanları seviyor. Aldığı ödüller haklı olduğunu gösteriyor.

 

Artık Brooklyn’de bir stüdyosu var. Bir de Blues ile Batı Afrika müziğini birleştiren diğer grubu Bokante var (bu grubu da İstanbul Caz Festivali’nde izledik). League’in müzikal hayatındaki bir diğer farklılık müzik efsanesi David Crosby’nin son albümünde yeralması ve konserlerinde onunla çalması oldu. Crosby solo albüm için onu cesaretlendiriyormuş. “Crosby’den ne yapmamız gerektiğine dair çok şey öğrendim” diyor. Hayatında yaptığı hataları anlatarak “ben bunu yaptım sen asla yapma” diye çok uyarıyor, bunlar benim için çok öğretici oldu diyor.

 

Gramy’lerin etkisi ne oldu?

 

Michael League “çoğu insan Grammy kazandıktan sonra dinleyiciyi mutlu etmeye başlaması gerektiğini düşünüyor, oysa, ben tam tersine inanıyorum, bana göre dinleyicim istediğimizi yapmam için bana lisans vermiş oldu, insanların yapmamı istediklerini yapmak yerine yapmak istediklerimi yapmayı istiyorum” diyor.

 

Cazkolik.com / 14 Haziran 2019, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.