James Carter; Atalarımıza kalıcı bir borçla sürekliliği sağlıyoruz

James Carter; Atalarımıza kalıcı bir borçla sürekliliği sağlıyoruz

29. Akbank Caz Festivali kapsamında 21 Ekim Pazartesi akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum sahnesinde izlemeyi heyecanla beklediğimiz, günümüz Amerikan caz sahnesinin en kariyerli sanatçılarından James Carter`ın uzun süredir birlikte çaldığı üçlüsüyle vereceği konser öncesi sevgili Nazlı Toprak bu önemli sanatçıyla özel bir söyleşi yaptı. Hem konsere, hem sanatçıya dair çok sayıda ipucunu barındıran söyleşinin cazsevere katkısı olacağına inanıyoruz.

 

Cazkolik.com

 


 

Nazlı Toprak: The Guardian gazetesi, sizden ve trio’nuzdan “kesintisiz bir heyecan kaynağı” diye bahsediyor ve “grubun yaptığı müzik her zaman göz kamaştırıcı, her zaman melodik” diyor. James Carter Organ Trio’nun 18 yıldır süren birlikteliğinin sırrı nedir?

 

James Carter: Heyecanla üretmek ve enerjimiz işimizin sadece bir parçası, bu yorumları kolektif güce sahip olduğumuza dair bir iltifat olarak kabul ediyorum. Bu momentum bence, bir arada olma ve müthiş bir sanatsal-kültürel deneyim sunma arzumuzdan geliyor. Zamanı geldiğinde hissettiğini çal ve ilham almak için kulağını ve ruhunu açık tut! diyoruz.

 

Nazlı Toprak: Cazı swing, bebop, hard pop, post pop gibi terimlerle bölmüyorsunuz…

 

James Carter: Evet, bu terimlerin müzik endüstrisinin müziği kitlelere satmasına ve sattığında da kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olan terimler olduğunu düşünüyorum. Sanatçılar olarak bizim için TÜM bir müzik olduğunun farkındayız ve biz atalarımıza kalıcı bir borçla sürekliliği sağlıyoruz.

 

Nazlı Toprak: Grup üyeleri olarak doğaçlamanızı nasıl geliştiriyorsunuz?

 

James Carter: Zamanı geldiğinde hissettiğini çal ve organik ilham almak için bir kulağını ve ruhunu açık tut!

 

James Carter önceki İstanbul konserinde Nazlı Toprak ve Leyla-Diana ile birlikte.

 

Nazlı Toprak: Geçen sene İstanbul’da “Vincent Herring and His All Star Jazz Orchestra Presents the Jazz Story” konserinde sizi izlemekten büyük zevk aldık. Müzik kariyerinizde farklı tarz müziklere yoğunlaştığınızı ve araştırıcı biri olduğunuzu biliyoruz. Ana akım caz albümleriniz var, diğer yandan Django Reinhardt’ı andığınız albümünüz ve funk temelli “Latin’ in the Cut” albümünüz var, “Gardenias for Lady Day” albümünüzle Billie Holiday’i anıyorsunuz, klasik ve caz öğelerini buluşturduğunuz “The Concerto for Saxophones and Orchestra” albümünüz var. Müzikte neyi amaçlıyorsunuz?

 

James Carter: Özgün baladlar için duyarlıyım. Müzikal zenginliklerle kişisel ve profesyonel zirveye ulaşabilmeyi ve gelecek nesillere ilham vermeyi istiyorum.

 

Nazlı Toprak: 18 yıldır süren birlikteliğin sırrı ne? Hammond orglu bir üçlü nerden aklına geldi?

 

James Carter: Birbirimizin ruhuna ve becerisine inanıyoruz ve bu bağın sağlamasını yapmak için her konseri dört gözle bekliyoruz.

 

Nazlı Toprak: Peki müzik yapmasaydınız ne yapardınız?

 

James Carter: Muhtemelen bilim ve teknoloji alanında çalışırdım.

 

Nazlı Toprak: 29. Akbank Caz Festival konserinizde yeni albümlerden mi çalacaksınız?

 

James Carter: Ağırlıklı olarak Blue Note plak şirketinden son çıkan "James Carter Organ Trio: Live From Newport Jazz" albümünden çalacağız ve Don Byas’ın 107. yaşına da saygılarımızı sunacağız ve bunu İstanbullu dinleyicilerimiz ile birlikte kutlamak istiyoruz. Ekip olarak birbirimizin ruhuna ve becerisine inanıyoruz ve bu bağı sürdürdüğümüz için her konserimizi dört gözle bekliyoruz.

 

Nazlı Toprak

 

Cazkolik.com / 06 Ekim 2019, Pazar

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Nazlı Toprak

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.