Carmen Souza CRR’ye geliyor...

Carmen Souza CRR’ye geliyor...

CRR yani Cemal Reşit Rey konser salonunun bu sene caz açısından parlak bir sezon geçirdiği söylenemez, niye böyle olduğuna dair bir fikrimiz yok ama gerçek bu. Geçtiğimiz senelerde kapısında bilet bulmak için uğraştığımız konserler bu sene sessizliğe büründü sanki. Sonbaharda Akbank Caz Festivali konserleri de olmasa, arada tek tük gerçekleşen konserlerle koca bir yılı hayli sakin geçiriyoruz. Böyle olmasına pek alışkın değiliz şehrin en gözde salonlarından biri olan CRR’nin. Önümüz bahar ve yaz bundan sonrası içinde umutlu olmak zor, umarız önümüzdeki sezonu çok daha hareketli ve yoğun geçiririz cazseverler olarak.

Bizler yukarda yazdığımız gibi düşünürken Carmen Souza haberi çıkageldi. Günümüzde Cape Verde müziğini sürükleyen vokalistlerden biri olarak tanımlanan genç şarkıcı Souza 1981 yılında Lisbon’da dünyaya geldi. Kendisi belki Cape Verde’li değil ama annesi ve babası dünya müziğine önemli isimler armağan eden bu küçük adanın yerlisi.

Müziğe 17 yaşındayken Lusophone isimli kilise korosunda söyleyerek başlayan genç Souza koro yıllarından bu yana funky’den soul’a, caz ve dünya müziğine uzanan yolda ve geniş bir spektrumda söyledi şarkılarını. Aşağıdaki sözlerinde de okuyacağınız gibi güçlü bir ruhu var genç kadının. Kendini ait hissettiği bir dünya ve inandığı şeyler var, bunları müziklerine ve albümlerine de yansıtıyor.

Albümleri uluslararası basında “fevkalade” olarak değerlendirilen ve eleştirmenler tarafından Cape Verde müziğindeki gelişimin bir yansıması olarak görülen Carmen Souza 23 Mart’ta CRR’de caz severlerle buluşacak.

Carmen Souza, "Protegid" (Korunan) isimli çağdaş caz ve Afro-Latin ritimleri yüklü yepyeni ve etkileyici albümüyle 23 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de olacak!

Carmen Souza, Theo Pas’cal, Cesária Évora, Ella Fitzgerald, Horace Silver, Luis Morais, Joe Zawinul, Bill Evans, Nina Simon, Billie Holiday, Joni Mitchell, Keith Jarret, Diana Krall gibi değişik tarzda sanatçılardan aldığı ilham ve günlük hayatta edindiği deneyimlerle kendine özgü bir tarz yarattı.

Portekiz’in en iyi basçısı olarak tanımlanan Theo Pas’cal tarafından keşfedilen Carmen, 2005 yılında Theo ile birlikte, ilk albümü olan  "Ess ê nha Cabo Verde"ye imza attı. Uluslararası basından övgüler alan albüm aynı zamanda Cape Verde müziğindeki gelişimin bir yansıması olarak görüldü. Carmen’in uluslararası ilk canlı performansı, 2005 Temmuz’unda, Womad Festivali’nde, BBC3’ün "World on Your Street” programı çerçevesinde oldu. Konserde bulunanlar coşkulu bir tepki vererek Womad Mağazası’ndaki tüm plakları satın aldı. Carmen, dünya çapında verdiği tüm konserlerde performansıyla dinleyenleri kendine hayran bıraktı. 2008 yılında ikinci albümü olan "Verdade"yi çıkardı. Souza, 2010 yılında, Afrika ve Cape Verde geleneksel ritimlerini Çağdaş Caz ve Afro-Latin ritimleri şık ve sofistike bir şekilde mükemmel harmanlayan "Protegid" (Korunan) isimli yeni ve etkileyici bir CD ile dönüş yaptı.


Müziğimle Tanrı’ya hizmet ediyorum!


Profesyonel olarak şarkı söylemeye 17 yaşında başlayan Carmen Souza müziği misyonu olarak görüyor. Souza “Sahip olduğum yeteneğin Tanrı tarafından verilmiş olduğuna ve Tanrı’ya hizmet ederek insanların hayatlarında gerçekten bir fark yaratmam gerektiğine inanıyorum” diyor.


Çocuklar iyi olmazsa dünya için umut kalmıyor...


Souza, zengin ya da yoksul ayrımı gözetmeksizin dünyadaki tüm çocukların desteğe ihtiyacı olduğunu söylüyor. Düşüncelerini en kolay müzikle ifade ettiğini söyleyen Souza’nın son albümünde ailesi tarafından istismar edilmiş ve ölesiye dövülmüş küçük bir kız hakkında bestelediği "Mara Marga" isimli bir şarkı yer alıyor. Dünyada buna benzer milyonlarca hikâye olduğunu söyleyen Carmen Souza “Eğer çocukları bizim olduğumuzdan daha iyi yapmazsak o zaman dünya için herhangi bir umut kalmıyor” diyor.

Cazkolik.com / 15 Mart 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.