Anadolunun en uzun soluklu caz festivali Afyon Caz Festivali bu yıl 12. kez düzenleniyor.

Anadolunun en uzun soluklu caz festivali Afyon Caz Festivali bu yıl 12. kez düzenleniyor.

Çok değil, bundan beş, on sene önce belli başlı şehirler haricinde bir Anadolu şehrinde her yıl düzenli caz festivali yapılacak ve üstelik bu festival 12. yılını kutlayacak, 12 yıldır kesintisiz sürecek desek eminiz bir çok müziksever bize gülerek bakardı. Bu ülkede evet, bir çok şey maalesef yolunda gitmiyor, çözülecek sayısız sorunlarımız var. Kimi zaman çözümlere dair en ufak bir umut ışığı belirmediği için karamsarlıkların içinde yüzüp duruyoruz ama olup biten hengame içinde doğru dürüst yürüyen işlere hakettiği övgüyü vermezsek çözemediğimiz sorunlarımız için ihtiyacımız olan morali nereden bulacağız?

Afyonkarahisar`ı bir süredir kamuoyunda gelişen olumsuz durumlarla anıyoruz. Ama işte bu şehrin yüzünü ağartan bir de caz festivali var. Diğer sorunları yine konuşalım, tartışalım ama yılda bir kez gerçekleşen ve büyük özverilerle yıllardır sürdürülen bu çabayı da hiç değilse vakti geldiğinde bol bol övelim ki sponsorluk desteği veremediğimiz insanlar hiç değilse moral desteğimizi alsın.

Anadolunun en uzun soluklu caz festivali ünvanını haklı gururla taşıyan Afyon`da 4 ile 10 Haziran tarihleri arasında her gün caz müziği ve sanat konuşulacak, soluk alıp verilecek. Festivalin kurucusu ve bugünlere kadar getiren yöneticisi sevgili Hüseyin Başkadem artık sponsor sorunlarından bıktı usandı. Buna rağmen destek veren başta yerel firmaların hakkını verelim, katkılarını sunan diğer markalara da öyle ama bunlar o kadar az sayıda ve az miktarlardaki çeşmeden su sanki dakikada bir damlıyor, o kadar zayıf. Umarız elecek yıldan itibaren sevindirici gelişmeler olur da bizde buradan mutluluk içinde yazarız. Keşke...

Peki bu sene neler olacak, bırak sızlanmıyı da olacakları yaz bize diyorsanız haklısınız. İşte tüm detaylar aşağıda...


Festival boyunca her akşam en az iki konserle

farklı mekanlarda dopdolu bir festival bu yıl Millet

Hamamı Bahçesi, Anemon Oteli, Ali Çetinkaya

Tren Garı, Afium AVM gibi çok çeşitli ve renkli

mekanlarda gerçekleşecek.


04 Haziran 2012, Pazartesi

Açılış konserini ödüllü ve içinde dünyaca tanınmış müzisyenlerin yer aldığı Veronika Vitova Quintet yapacak.

Festivalin Anemon Oteli’ndeki açılış konserini Veronika Vitova Beşlisi gerçekleştirecek. Karakteristik sesi ve farklı yorumuyla öne çıkan Praglı caz vokal Vitova’ya Çek cazının tanınmış isimleri eşlik ediyor: Piyanoda, yılın Çek sanatçısı ödüllü Mark Aanderud, soprano saksafonda Çek cazının yanısıra Afyon Festival izleyicisinin de yakından tanıdığı bir isim olan Petr Kalfus, basta Avrupa Festivallerinin aranan basçılarından ve yine festivalin kıdemli konuklarından Lukas Kytnar, davulda ise Latin Grammy Ödüllü Hernan Hecht Afyonlu cazseverlerle buluşacak. 4 Haziran akşamı Anemon Otel ikinci bir konsere daha ev sahipliği yapacak. Saksofon ustası Petr Kalfus bu kez kendi triosu ile sahnede olacak.

Arpanatoli – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Hollanda’da konser verdiler: Çağatay Akyol-Ferhat Erdem’den etnik müzik.

Festivalin konaklama sponsoru Afyon Anemon Oteli de açılış konserinin yanısıra, çok özel bir proje olan Arpanatoli’ye de ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hollanda ziyaretinde maiyetinde götürdüğü Arpanatoli projesi, arp sanatçısı Çağatay Akyol ile sipsi ustası Ferhat Erdem’i biraraya getiriyor. Arpanatoli alışılmışın çok dışında bir etnik müzik konseri verecek. Türkiye’nin en önemli arp sanatçılarından Çağatay Akyol daha önce Afyon Klasik Müzik Festivali kapsamında şehre gelmişti. Akyol bu kez sipsi ustası Ferhat Erdem ile birlikte festivalin belki de en farklı konserine imza atacak.


05 Haziran 2012, Salı

Afyon’da da en az Prag’daki kadar tanınıyorlar: Festivalin gediklisi tanınmış Çek cazcılar bir kez daha Afyon’da.

Festival geçen on iki yıl içinde kendi starlarını da yarattı. Afyonlular’ın artık Çek cazseverler kadar yakından tanıdıkları iki önemli Çek caz ustası festivalin gelenekselleşmiş mekanlarından tarihi Millet Hamamı Bahçesi’nde azımsanmayacak sayıdaki Afyonlu hayranlarıyla bir kez daha buluşacak: Sanatçılar bu kez Petr Kalfus Quartet ve Lukas Kytnar Trio olarak kendi adlarını taşıyan topluluklarıyla festivalde yer alacaklar.


06 Haziran 2012, Çarşamba

Cazın kalbi New York’tan Latin cazının ünlü temsilcileri...

New Mexico doğumlu Çek caz piyanisti Mark Aanderud da yine kendi triosu ile Millet Hamamı’nda sahne alacak önemli bir müzisyen. New York’ta yaşayan “Yılın Çek sanatçısı” ödülllü sanatçıya iki çok önemli Amerikalı müzisyen eşlik ediyor - Latin müziğinin yeni fenomenlerinden biri olarak gösterilen Santa Domingo’lu basçı Aaron Cruz ve Latin Grammy sahibi ünlü davulcu Hernan Hecht. Cazın kalbi ABD - New York’tan gelecek olan sanatçılar Afyonlular’a Avrupa cazıyla Amerikan / Latin cazının güçlü birlikteliğini sergileyecekler.

Fazla söze gerek yok: Türk Armoni Yıldızları Orkestrası-TÜRKAY

Festivalin en ilginç konserlerinden biri de yine Millet Hamamı Bahçesi’nde konser verecek olan Türk Armoni Yıldızları Orkestrası – kısa adıyla Türkay olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası Komutanlığı bünyesindeki Türkay, ordu ve milleti bütünleştirme faaliyetleri kapsamında 2006 yılında kurulmuş 22 kişilik bir topluluk. Afyon’daki konserde Türkay’a konuk solist olarak Veronika Vitova eşlik edecek.


08 Haziran 2012, Perşembe

İlk Türk kadın caz piyanistimiz Nilüfer Verdi Afyon’da dinleyicisiyle hasret giderecek.

Millet Hamamı’nın bir diğer değerli konuğu da Türk cazının öncü bir sanatçısı, ilk kadın caz piyanistimiz Nilüfer Verdi olacak. Verdi daha önce de Afyon’da çok beğeni toplayan konserlere imza atmıştı. Verdi bu sefer kendi adını taşıyan beşlisisiyle sahne alacak. Nilüfer Verdi Quintet’in diğer üyeleri ise; Ferhat Öz (vokal), Yaşar Taner (ney), Caner Üstündağ (bas) ve Nedim Ruacan (davul).

Müzik harmanı: Slovak, Çek ve Türk müzisyenlerden Anadolu’nun bağrında Brezilya ve Afro-Küba ritmleri

Festivalin halkla en çok bütünleştiği mekanlardan biri olan tarihi Ali Çetinkaya Tren Garı’nda ise bu kez Tomas Jochmann Trio dinleyicilerle buluşacak. Çek cazının öne çıkan piyanistlerinden Jochmann’a davulda Oliver Lipensky, basta ise Türk sanatçı Özgür Bakır eşlik edecek.


09 Haziran 2012, Cuma

AFİUM Açıkhava Konserleri:
İnanılmaz çeşitlilikte konserler Afyonlular’ı bekliyor...

Festivalin en yeni ve ilginç mekanlarından biri de AFİUM Outlet ve Eğlence Merkezi olacak. AFİUM’da sahne alacak topluluklar yaptıkları birbirinden oldukça farklı tarzlardaki müziklerle, Afyonlu müzikseverleri caz yolculuğuna çıkaracaklar. AFİUM Açıkhava Konserleri kapsamında Festivale katılacak topluluklar; Fatih Dengiz’in kurduğu Anadolu, Balkan ve Kafkas coğrafyasında özgün besteleriyle gezinen Evvel Zaman Quartet, caz vokalde öne çıkan isim Arzu Akçay‘a eşlik edecek olan Türkay Jazz Band ve basçı Özgür Bakır tarafından kurulan ve kendi bestelerini seslendiren bir avangard jazz-rock grubu, Koyu Beyaz Quartet olarak sıralanabilir.

AFİUM’da bir müzik büyücüsü: Filip Gondolan

Millet Hamamı’ndan sahne alacak bir diğer önemli Çek sanatçı da Filip Gondolan olacak. Çek cazının kendini Avrupa, ABD ve Kanada’da da ispatlamış bu çok yetenekli ismi Filip Gondolan Session Band ile sahne alacak. Gondolan, önceki yıllarda bir kez geldiği Afyon’da konserlerinin yanısıra, özellikle okul etkinliklerindeki performansları ile gönülleri fethetmişti. Çok yönlü ve çok renkli sanatçı ülkesinde sahne üzerindeki üstün performanslarının sağladığı haklı bir şöhrete sahip, bunun yanısıra çocuklarla ilgili projeleriyle de öne çıkıyor.


10 Haziran 2012, Cumartesi

Kapanış Konseri yine Anemon’da: Peace for Soul

Festival 10 Haziran’da yine Anemon Oteli’nde çok özgün bir müzik performansıyla sona eriyor. Peace for Soul, Türk müziğini ve Sufizm felsefesini dünyaya tanıtmayı misyon edinmiş bir sanatçı, Seda Bağcan’ın hayata geçirdiği bir proje. Bağcan’ın mantra müziği ile Türk ezgilerini buluşturan müzik yolculuğunda kendisine arpte Çağatay Akyol, bas gitar ve trombonda Ekin Eti, neyde Ayça Ergin Arın ve perküsyonda gerçek Dorman eşlik edecek.


Okul söyleşilerinde birbirinden değerli konuklar var...

Okul söyleşilerinin bu yılki konukları her yıl olduğu gibi yine her biri alanında çok saygın bir konuma ulaşmış kültür ve sanat insanları: Meltem Cumbul - Oyunculuk ve Müzik, Görkem Yeltan – Oyunculuk, Edebiyat ve Müzik, Yalvaç Ural - Edebiyat ve Müzik, Murat Gülsoy - Edebiyat ve Müzik (Telekonferans), Gürbüz Doğan Ekşioğlu - İllüstrasyon ve Müzik, Mahmut Fazıl Coşkun - Sinema ve Müzik, Burcu Aktaş - Edebiyat ve Müzik, Ali Düşenkalkar - Oyunculuk ve Müzik, Tuncel Gülsoy - Eleştiri ve Müzik, Nevzat Sayın - Mimarlık ve Müzik, Elif Çelebi - Video ve Müzik (Atölye Çalışması), Yusuf Taktak - Resim ve Müzik, Levent Öget Fotoğraf ve Müzik, Aykut Uslutekin - Fotoğraf ve Müzik, Alpaslan Baloğlu - Yayıncılık ve Müzik alanlarında Afyonkarahisar’ın çeşitli kasaba ve köylerindeki ilk öğretim okullarında öğrencilerle bir araya gelecekler. Festivale katılan müzisyenler de gece konserlerinin yanısıra gündüzleri de çeşitli okul konserleri verecekler ve öğrencilerle sohbetler ve atölye çalışmaları yapacaklar.

Festival kapsamında ayrıca Anemon Kitap Kurdu Söyleşi ve Okumaları adı altında, katılımcı sanatçıları halkla buluşturan ilginç bir program da Anemon Hotel Lobisi’nde gerçekleştirilecek. Afyonlu sanatseverler Yalvaç Ural, Burcu Aktaş, Görkem Yeltan, Mahmut Fazıl Coşkun ve Alpaslan Baloğlu ile biraraya gelme imkanı bulacaklar.

Festivalin olmazsa olmazları haline gelen karikatür ve fotoğraf sergilerinde ise bu yıl yine ustaların yapıtlarına yer veriliyor. Öncelikle festivalde geleneksel hale gelen Aykut Uslutekin Caz Fotoğrafları Sergisi her yıl olduğu gibi bu yıl da Afyon’da olacak. Artık festival ile özdeşleşen bu sergi, ilk yılından beri festivali hiç yalnız bırakmayan fotoğraf sanatçısı Uslutekin’in yaşamındaki en önemli iki unsuru birleştirdiği fotoğraflardan oluşuyor: Caz ve fotoğraf.

Festivaldeki ikinci önemli sergi ise ülkemizdeki dünyaca tanınmış önemli grafik sanatçılarından Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun işlerinden oluşan Gürbüz Doğan Ekşioğlu İllüstrasyon ve Karikatür Sergisi. Her iki sergi de festivalin yaşayan mekanlarından ve artık geleneksel Festival sergileri mekanı haline gelen tarihi Ali Çetinkaya Tren Garı’nda yer alacak.

Cazkolik.com / 04 Haziran 2012, Pazartesi

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.