Zorlu PSM Caz Festivali 2018 Özel: Duo kimyası ve yeni virtüözlük üzerine ilginç tecrübeler.

Zorlu PSM Caz Festivali 2018 Özel: Duo kimyası ve yeni virtüözlük üzerine ilginç tecrübeler.

Geçen sene iştahlı bir başlangıç yapan Zorlu PSM Caz Festivali bu yıla dair programını çoktandır paylaştı. Caz şemsiyesi altında müziğin farklı eğilimlerini ve dinleyicilerini buluşturacak festival damarımı kessen kanım caz mavisi akar diyenler için çarpıcı, popüler ve zinde isimler izletecek bize. Festivale dair kaleme alacağımız yazıları Türkiye`de sadık bir hayran kitlesine sahip Bill Frisell ve kontrbasçı Thomas Morgan konseriyle başlatıyoruz. Modern cazın solist yaklaşımları üzerinden şekillenen ikibinler sonrası dünyasında cazseverlerin beğeni haritasını şekillendiren çok sayıda yıldız isim var. Kuşkusuz Frisell bu isimlerin önde gelenlerinden. Frisell`ın nesli eski nesil caz ustalarıyla bugünün ve yarının ustaları arasında tam bir geçiş nesli. Hem o ustaları tanıyan, bilen, onlarla büyümüş, efsaneleri tatmış, el almış, ilham biriktirmiş ve giderek günümüzü şekillendirmiş isimler bunlar.

Karla kaplı bir New York gecesi

Canlı duo performansları iki müzisyen arasında her zaman açık ve riskli bir sürevene dönüşme eğilimindedir. Üstelik, Bill Frisell ile yarı yaşındaki Thomas Morgan ise söz konusu olan risk elbette daha büyük. Nasıl olmasın ki? Biri yetmişlerine doğru, diğeri otuzların ortası, ne kadar çalma tecrübeleri olmuştur ki ama cazda farketmez, ilk kez de beraber çalıyor olabilirler.

* * *

Bill Frisell günümüzün en özgün, en kişisel sounda sahip gitar virtüözlerinden. Geçen hafta Danimarkalı çellist Mayka Rademakers`ın yeni albümünü anlatan bir albüm yazısı yayına girmiştik, sanatçı şöyle diyordu, "ifade gücünde yeterli teknik olgunluğa ulaşmış her sanatçı artık doğaçlama alanında olmayı ister". Frisell ile basçı Thomas Morgan`ın kardan gözgözü görmeyen bir mart akşamı New York Village Vanguard sahnesinde buluşup bu albümü canlı kaydetmesi işte bu alanın tipik bir zirvesi. Daha ilk parçada ikilinin derinlikli kimyasını farkediyorsunuz. Bill Frisell bir keresinde karşılıklı doğaçlamada kabiliyetten öte sezgisellik önemli demişti. Albümü dinlerken ikilinin senkronize oyunculuğu bu netliği bize veriyor.

* * *

Frisell müziğini geniş bir sepet gibi oluşturmuştur. Folk müziği, caz başta rock, pop, film müzikleri (bu albümde "Goldfinger"), klasik temalar, Avrupa eklektizmi geçen otuzbeş yıl içinde sayısız işbirliğine dönüştü ama bu müziklerin içinde Frisell mı bu dediğimiz, şüpheye düştüğümüz bir nota olmadı. Geçmişte bir konseri sonrası bir eleştirmenin dediği gibi günün sonunda kategoriler, türler, kaynaklar önemli değil, dinlediğiniz müzik nasıl? Bill Frisell değil mi? Bunu farkediyorsunuz. Tüm bu ilham parçalarını bir folyoya sarmasında kontrbasıyla ona yardım eden Thomas Morgan da bu işten yüzünün akıyla çıkıyor, bunu biz değil bizzat Frisell söylüyor zaten.

Morgan bu albüme gitar istimiyle gelmiş

İkilinin spotlar altındaki ismi doğal olarak Bill Frisell ama Thomas Morgan her ne kadar Türkiye`de az ya da yeni tanınan bir isim olsa da müzikal üslubunu çoktan bildiğimiz, takip ettiğimiz bir sanatçı. Kimimizin minimalist dediği nota israf etmeyen solist eşlikçiliğiyle tipik bir ECM sanatçısı olarak düşünebileceğimiz Morgan bu firmadan 2016`da "Streams", 2015`de "Gefion" gibi Jakob Bro albümlerinde çalmıştı. Peki Jakob Bro kim? 40 yaşındaki Danimarkalı gitarist çoğu zaman Frisell`ı andıran bir tınının sahibi.

Cazkolik.com / 15 Mart 2018, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.