Mayısta gerçekleşen New York Jazz Expo seminer ve konserlerini yerinde izleyen arkadaşımız Emine Dursun notlarını ve izlenimlerini Cazkolik için kaleme aldı.

Mayısta gerçekleşen New York Jazz Expo seminer ve konserlerini yerinde izleyen arkadaşımız Emine Dursun notlarını ve izlenimlerini Cazkolik için kaleme aldı.

Dünyanın kabul edilmiş en görkemli şehirlerinden biri olan New York, bu ünvanının hakkını, sokakta dolaşırken önünüze çıkabilen caz fuarları ile de veriyor.

* * *

New York Universitesinin 17-18 mayısta düzenlediği, katılımın ücretsiz olduğu expo, Steinhard caz fakültesinin seçki ve sunumlarıyla gerçekleşti. Bir çok müzisyenin canlı performansını sıcak, samimi bir atmosferde dinlediğimiz fuarda, paneller, konferanslar da yer aldı.

* * *

Yaklaşık birer saatlik performansların, onbeşer dakikalık aralar ile birleştiği expoda ücretsiz caz müzik CD’leri dağıtıldı. Akşam saatlerinde canlı performanslar izlenirken, gündüz genelde panel ve söyleşiler yer aldı.

* * *

Blue Notes Records’un Executive Producer’ı, Jazz Journalist’s Association’ın 2014 Jazz Hero ödülü sahibi ve bir çok caz festivalinin danışman ve organizatörü Meghan Stabile, panellerde öne çıkan isimlerdendi. Cali Green Ink (sanatçı menejerliği konusunda tam hizmet veren bir ajans), Chris Digirolamo ve caz dünyasında bir çok büyük isme PR ajanslığı yapmış olan "Two for the Show", yeni yetişen caz müzisyenlerine medya ve PR konusunda ışık tutan bilgiler verdi. Çoğunluğunun NYU caz mezunu, öğrencisi veya bir şekilde NYU ile ilintili olan, canlı performanslarını dinlediğimiz müzisyen ve gruplar ise şöyleydi: Brezilyalı davulcu Adriano Santos’un direktörlüğünde "NYU Brazilian music Ensemble", Rich Shemaria direktörlüğünde "NYU Composers Ensemble", Tony Moreno NYU Ensemble, Philipp Gerschlauer Microtonal Band, Mavis "Swan" Poole & Jeremy "Bean" Clemons, Billy Drewers NYU Ensemble, Ricardo Grilli ile Contemporary Jazz, Karachacha ile Afro Peruvian Jazz, NYU Bebop Ensemble, Yael Feldheim, Brad Shepic direktörlüğünde NYU World Ensemble, Dave Pietro direktörlüğünde NYU Wayne Shorter Ensemble, Darius Christian Jones, Rose Rutledge, Adam Schatz, John Doing, Yuri Juarez direktörlüğünde Chilcano - Afro Peruvian Jazz, Michael Rodrigez direktörlüğünde NYU Latin Music Ensemble, Lenny Pickett direktörlüğünde NYU Block Party Band.

Billy Drewers NY Ensemble


Expo’nun ilk gününde performansını izlediğimiz Ricado Gridilli Quartet’in başatı Ricardo, expo için, NYU’nun kusursuz organizasyonu sayesinde bir araya gelen müzisyenler ve eventler için teşekkür ederken, bu sayede özellikle öğrenciler açısından, profesyoneller ile buluşma ve sektörde olup bitenin, kariyer imkanlarının tanıtılması ile de harika bir iş çıkardığını düşündüğünü söyledi. New York’un caz dünyasındaki yerinin varlığı ve büyüklüğü tartışılmaz iken, NYU’nun, caz severleri, içinde bulunduğu şehrin caz nimetlerden daha fazla yararlandırabilmesi adına, şık bir organizasyondu.

* * *

New York’un caz hayatını diğer şehirlerle karşılaştırdığımızda ne düşündüğünü sorduğumda Ricardo, NY’da caz hayatının harika, eşsiz ve bir hayli yüksek geri dönüşümü olmasına dikkat çekti. Taşınalı neredeyse iki sene olmuş olmasına rağmen daha şimdiden bir çok duayen caz müzisyeni ile beraber müzik yapma imkanı bulmuş. Boston, Toronto Sao Paulo gibi şehirlerde de müzik yaptığını ama hiç bir yerin NY’da olduğu kadar fırsat ve efsane isimlerle dolu olmadığını da söylüyor. Tabii bu beraberinde, bu büyük isimlerle yarışabilmek için yüksek performans ile çalışmayı da gerektiriyor. Ricardo, "umarım, bu çok çalışmamın karşılığını, burada, caz müzigin merkezi sayabileceğimiz yerde, NY caz dünyasının bir parçası olarak yer alabilir, ve daha fazla müziğimi yapabilirim’’ diyor.

Ricardo Grilli Quartet


Diğer ülkelerdeki caz sanatçılarını da yakından takip ettiğini söyleyen Ricardo, mümkün oldukça onları canlı izleme fırsatı yaratamaya çalıştığını, bu şekilde canlı izleyerek yakalanan enerjinin hiç birşeyle karşılaştırılamaz olduğunu ama internetten de, özellikle Türkiye’deki caz müziği takip ettiğini söylüyor. Hatta, albümleri de internetten satın aldığını ve bu şekilde müzisyenleri maddi anlamda da desteklediğini, bunun çok önemli olduğunu çünkü ancak bu şekilde aşık olduğunuz sanatın devamının sağlanabileceğini düşündüğünü söylüyor. Ayrıca, kendisi büyük bir Türkiye ve Türk kültürü hayranı. Anladığım kadarıyla gelip müziğini Türkiye’de cazseverlerle buluşturmak için de oldukça hevesli.

* * *

New York ve New York’daki caz hayatı hakkında bu kadar reklam yaptıktan sonra, NYU’nun caz bölümünün iletişimini de paylaşmak istiyorum. Eğer orada eğitim veya imkanlar hakkında bilgi almak isterseniz, Caz Ofis’de yetkili, ayrıca fuarın da direktörü olan Dr. David Schroeder ile jazzstudies@nyu.edu e-mail adresini kullanarak iletişime geçebilirsiniz.

Emine Dursun

Cazkolik.com / 02 Haziran 2014, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.