Yeni sezonda Salon`un caz konserleri haritasını hazırladık.

Yeni sezonda Salon`un caz konserleri haritasını hazırladık.

Salon, bu sene de tıpkı geçen sene olduğu gibi önce yılın ilk yarısının programını açıkladı. Yılbaşına kadar olan dönem… Malum, Salon, sahnesinde farklı disiplinlere yer veren bir yer ve bu oran bakımından cazın hatırı sayılır bir payı olduğunu söylemek mümkün ama şöyle bir şey de var; günümüzde müzikal ifadeler fazlasıyla içiçe geçmiş durumda bu yüzden eskiden olduğu gibi müzikleri çok keskin sınırlarla ayırmak mümkün değil. Örneğin, Marisa Nadler güncel müzik kategorisinde merakla beklenen isimlerden biri, bir David Lynch filminden çıkmış gibi duran bu müziği caz değil diye bir kenara koyacak mıyız? Elbette koyamayız! O halde, gelin yerimiz yettiğince, dilimiz döndüğünce dikkatimizi çekenlere şöyle bir göz atalım…

Tüm dikkatimizi çekenlere göz atalım dedik ama önce caz olarak ayrılan konserlerle başlamak şartıyla…


Arild Andersen Trio

Tarih: 01 Kasım 2014, Saat: 21:30
Tıkla, Biletini Al:

Salon`un açıklanan ilk dönem caz konserleri arasında tartışmasız en çok öne çıkan isim kontrbasın kuzeyli şairi Arild Andersen`den başkası değil… Müziği, kariyeri… Her bakımdan… Arild Andersen konusunda cazseverler olarak şanslıyız ki sanatçı hakkında Türkçe kaleme alınmış en kapsamlı yazılardan biri yine Cazkolik`te mevcut. Arkadaşımız sevgili Sami Kısaoğlu`nun 2011 Akbank Caz Festival konseri nedeniyle kaleme aldığı yazı Andersen hakkında bilmeyi isteyeceğimiz tüm ayrıntılara sahip. 70 yaşındaki usta sanatçı Norveç cazının dünyaya armağan ettiği dört büyük isimden biri. Kırk yılı aşan müzik hayatına sığdırdığı inanılması güç bir kariyer, cazın büyük isimlerinin neredeyse tümüyle aynı sahnede geçen yıllar esnasında kendi müzikal kozmosunu da oluşturmadaki yaratıcılık ve titizlik büyük sanatçıyı sadece Salon programının değil, tüm sonbahar mevsiminin en önemli konserlerinden biri haline getiriyor. (Sami Kısaoğlu`nun yazısını okumak için tıklayın!)


Colin Stetson

Tarih: 14 Kasım 2014, Saat: 21:30
Tıkla, Biletini Al:

Salon`da sonbahar sahnesinin dikkat çeken isimlerinden biri de şüphesiz Colin Stetson. Aslında, yazının girişinde yazdığımız notlar, yani tarzları birbirinden ayırmakta zorlanma meselesi Colin Stetson için de geçerli. Stetson elbette bir caz müzisyeni ama çoğunlukla David Byrne`den Sinead O`Connor`a, Tom Waits`den Bon Iver`a kadar pek çok farklı isimle çaldı. Sevgili Zekeriya Şen geçtiğimiz yaz yerinde izlediği North Sea Caz Festivali`yle ilgili notlarını kaleme aldığı yazısında Colin Stetson`dan da bahsetmiş ve bir grup farklı müzisyenle birlikte cazın nereye doğru gittiği güzergahta bariton saksofon ve bir çok farklı nefesliyi çalabilen bu genç ustadan da söz etmişti (Zekeriya Şen`in yazısını okumak için tıklayın!)

İlk solo albümünü 2008 yılında yayınlayan Stetson`ın şimdiye kadar kendi adına yayınladığı yakaşık on kadar albümü mevcut. Son albümü "New History Warfare Vol.3: To see More Light"ı 2013`de yayınlayan sanatçı Polaris Music ödüllerine 2011 ve 2013`de iki kez aday oldu.


Red Snapper

Tarih: 17 Ekim 2017, Saat: 22:00
Tıkla, Biletini Al:

Konser tanıtımlarını tarih sırası gözetmeden yazıyoruz ama Red Snapper konserler başladıktan sonra gerçeleşecek ilk caz konseri diyebiliriz. Bu bakıma bilet almak için elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Doksanların başında hayata geçen Londra`lı grup Red Snapper Ali Friend, Richard Thair ve David Ayers tarafından kuruldu. Yayınladıkları her albüm birbirinden üstün çalışmalar diyemeyiz ama daha iyisini yapmak için itici, motive edici güç buldular mı en iyi müziklere imza atmayı da beceriyorlar. Tıpkı son albümleri "Hyena" gibi. Yetmişli yılların Senegal yol filmi hüviyetindeki "Touki Bouki"yi teknolojik olarak yeniden elden geçiren ünlü yönetmen Martin Scorsese`nin çalışması için soundtrack sonrası filme karşı bağlılık geliştiren Red Snapper son albümünde filmden aldığı ilhamı müziğine yansıtmayı başarmış, üstelik yeni müzikler için itici güç ve ilham kaynağı olarak kullanmış. Eleştirmenler albümdeki müziği `geçmişine sahip gelecek` olarak tanımlıyor.


Kairos Quartet feat. Emilia Martensson

Tarih: 18 Ekim 2014, Saat: 21:30
Tıkla, Biletini Al:

Kairos Quartet Cazkolik takipçilerinin tanıdığı bir isim. İstanbullu cazseverler ilk kez geçen sene İstanbul Caz Festival`i kapsamında, Caz için Tuhaf bir Yer`de Sırp piyanist Bojan Z. ile aynı gece izleyerek tanıdığı (ki bu satırların yazarı da o konserdeydi) Kairos Quartet`i yanılmıyorsak sonra bir kez de yine Salon`da izlemiştik. Grubun içinden Evo Neame`yi ayrıca festivalin European Jazz Club konserleri kopsamında sevgili Ozan Musluğolu ile aynı sahnede de izledik. Yani tanıdığımız isimler ama bu kez eşlikte vokalist Emilia Martensson var. 2011 yılında aldıkları ödüller ve övgülerle iyi bir çıkış yakalayan Kairos Quartet son albümleri "Everyting We Hold"da Emilia Martensson`da sesiyle yer almıştı. Ağırlıklı olarak bir Adam Waldmann projesi olarak hayata geçen Kairos Quartet müziklerinde doğaçlamanın kaçınılmaz, yadsınamaz enerjisini de sıklıkla kullanıyor.


Submotion Orchestra

Tarih: 29 Kasım 2014, Saat: 22:00
Tıkla, Biletini Al:

Salon`un caz projelerinde İnglliz hakimiyetini farketmişsinizdir. Red Snapper, Kairos Quartet gibi Submotion Orchestra`da bir İngiliz caz ve soul grubu. Grup sanki Giles Peterson`dan el almış gibi bir müziğe sahip. Grubun Elektro Nu Soul müziğinin temelinde prodüktör, DJ ve davulcu Tommy Evans var. On a destek verenler ise trompetçi Simon Beddoe ve klavyeci Taz Modi ile perküsyonist Danny Templeman var. Dub step avantgart tonlarındaki müzikleriyle Submotion Orchestra müzikseverler için önemli bir tecrübe olacak.


GoGo Penguin

Tarih: 05 Aralık 2014, Saat: 21:30
Tıkla, Biletini Al:

Salon`da İngiliz hakimiyeti devam ediyor... Caz piyano üçlüsü müzikte sık rastlanan bir durum değil. Gogo Penguin daha kafadan bu yanlarıyla merak ettiren bir trio. Üstelik 2012`de çıkan ilk albümleri "Fanfares" büyük övgüyle karşılanınca trio müzikleri konusunda daha cesur davranmaya başladı. İngiliz caz sahnesinin öne çıkan üçlüsünün müziği Esbjörn Svensson ile Tomasz Stanko arasında bir yerde tarif ediliyor. Londralı klüp sahiplerinin sahnesinde yer vermek için birbiriyle yarıştığı trioyu Manchester`da bir klüpte izleyen bir dinleyici grup için müziklerinde hız, yavaşlama, hipnotik etkiler, akışkanlık, alarma geçiren duygular vs. her şey var diyordu.

Cazkolik.com / 14 Eylül 2014, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.