19. Ankara Caz Festivali vokal cazın önde gelen isimlerini Ankaralı cazseverlerle buluşturacak

19. Ankara Caz Festivali vokal cazın önde gelen isimlerini Ankaralı cazseverlerle buluşturacak

Son iki yılda üstüste gelen seçimler toplumsal dengeyi karman çorman hale getirdi. Bir de üstüne ekonomik kriz ve kaosu ekleyince müzik dünyası yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelir oldu. Ankara Caz Festivali bu sene ve geçen yıl üstüste gelen seçimler nedeniyle festival tarihlerinde değişikliği gitmek zorunda kalmıştı. Müzik sektörünün biraz kendine gelmeye, moral bulmaya ihtiyacı var. 25. Akbank Caz Festivali`nin tam bitip ardından sezon konserlerinin başladığı günlerde Ankaralı cazseverleri hayli sevindirecek haber Ankara Caz Festivali`nden geldi.

 

 

Ankara`da Caz Festivali 19. kez perdelerini açmaya hazırlanıyor

 

 

19 Kasım ile 18 Aralık tarihleri arasında 19. kez gerçekleşecek Ankara Caz Festivali bu yıl yabancı kontenjanında The Manhattan Transfer gibi bir dünya devi vokal caz topluluğu ve Sibel Köse`nin sesine eşlik edecek Michiel Borstlap gibi ünlü bir piyanistin haricinde tüm konserlerin vokal caza dönük olduğu bir festivali hayata geçirecek.

 

 

Festival, Ankaralı cazseverleri vokal cazın önde gelen sesleriyle buluşturacak

 

 

Ankara Caz Festivali`nin geleneği festivali Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nın Cazın Kartalları Orkestrası ile açmaktır, en başından öyle idi ama zorunlu bir değişiklik oluştu ve açılış konseri farklı bir konsepte dönüştü. Festivalde sadece 19 Kasım tarihli açılış konserinde değişiklik olmuştur, festivalin kalanında herhangi bir değişiklik yoktur. Aşağıda ayrıntıları bulabilirsiniz. Gelin şimdi hep birlikte aşağıda programın tamamını gözden geçirelim.

 

 

19. Ankara Caz Festivali`nin açılış konserinde önemli bir değişiklik oldu. Açılış konserinde daha önce duyurulan Cazın Kartalları Orkestrası yerine Kerem görsev Quartet yer alacak. Bir Big Band yerine Görsev ve arkadaşlarının daha tempolu, konsantre ve enstrüman doğaçlamalı dinamik müziğiyle vokalistler Yıldız İbrahimova ve Aydın Kahya`nın şarkılarına eşlik edecek.

 

Ankara Caz Festival`lerinin nerdeyse en başından beri sayısız projesiyle Ankaralı cazseverlerin ayakta alkışladığı Kerem Görsev beraberinde triosunun daimi isimleri Kağan Yıldız ve Ferit Odman`a tenor saksofonda Engin Recepoğulları`nın dahil olmasıyla yeni albümden parçalar ve Yıldız İbrahimova ile Aydın Kahya`nın seslendirecekleri şarkılara eşlik edecekler. Konserin müzisyenleri değişti ama günü, yeri ve saati değişmedi, aynı.

 

19 Kasım 2015, Perşembe akşamı MEB Şura Salonu`nda gerçekleşecek konser saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

Müzisyen bir aileden gelen Ece Göksu verdiği konserler, yayınladığı albümlerle son dönem caz vokalin önde gelen isimleri arasında yer alıyor. En son Türk cazının büyük ustalarından Neşet Ruacan ile bir albüm yayınlayan ve geçtiğimiz yaz İstanbul Caz Festivali`nde TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası`yla Marcus Miller konseri öncesi hala unutulmayan bir konserde solist olarak dinlediğimiz Göksu 19. Ankara Caz Festivali`nin tecrübeli isimlerinden biri ve festivalde Can Çankaya`nın piyanosuyla Kağan Yıldız`ın kontrbası eşliğinde repertuvarındaki şarkılarını seslendirecek.

 

27 Kasım 2015, Cuma akşamı Samm`s Bistro`da gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

Yazar Kürşat Başar son dönem artık nerdeyse hep müzisyen yanıyla anılıyor. En azından caz çevrelerinde öyle... 2011 yılında kurduğu ve saksofonda kendisinin, piyanoda Burçin Büke, basta Elçil Gürel ve davulda İzzet Hiçkalmaz`dan oluşan grup Türkiye`nin en iyi solistleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Topluluk pekçok uluslararası festival ve konserlerin yanısıra Türkiye`nin bir çok ünlü mekanında sahne aldı. Başar`ın 2012 yılında yayınladığı "Keşke burada olsaydın" adlı albümde Sezen Aksu, İlhan Şeşen, Yeşim Salkım, Yaşar, Levent Yüksel, Erol Evgin gibi ünlü sanatçılar yer almıştı. Topluluğun repertuvarı caz ve latin müziğin klasiklerinden Türk hafif müziğin unutulmaz müziklerine, kendi bestelerinden Türk halk müziğin farklı yorumlarına kadar geniş bir yelpaze içeriyor.

 

39 Kasım 2015, Pazar akşamı Bis mekanda gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

Hiç kuşkusuz 3 Aralık festivalin en önemli gecesi olacak zira caz vokal grupların dünyada gelmiş geçmiş en iyilerinden biri, pekçoklarına göre en iyisi bu gece Ankaralı cazseverlerle buluşacak. Çok uzun yıllardır vokal cazın bu öncü grubu kazazandığı sayısız ödülle, milyonlar satan plaklarıyla vokal cazın kendi tarzında geleceğine yön vermiş bir gruptur. Bu grubu cazseverlere anlatmak bile gereksiz. Eğer hala izlemediyseniz bu konser sizin için mükemmel bir fırsat.

 

03 Aralık 2015, Perşembe akşamı MEB Şura Salonu`nda gerçekleşecek konser saat 20:00`de başlayacak.

 

 


 

 

Söz yazarı, besteci ve caz yorumcusu Dolunay Obruk günümüz Türkiye caz sahnesinen önde gelen kadın seslerinden biri ve şimdiye kadar Neşet Ruacan, Emin Fındıkoğlu, İmer Demirer gibi daha birçok değerli isimle aynı sahneleri defalarca paylaştı. Yurtiçi ve dışında (Güney Kore, Polonya, Paris, Cannes, Milano, Barcelona) çeşitli organizasyonlarda caz müziğini özgün biçimde yorumlamış, son dönemlerde de müziğini, her iki uzmanlığı olan grafik tasarım ve vokalle birleştirerek görselleştirdi. Konserlerinde repertuvarına caz standartlarının yanı sıra, caz formuna uyarladığı sevilen türküleri ve kendi söz-bestelerinden oluşan parçalarını da katarak müziğin evrenselliğini, cazın yorumlanmaya uygun olan dilini kullanarak dinleyici ile paylaşmakta. İlk single albümü “Lambaya Püf De” 2010’da piyasaya çıkmıştır. Barış Manço’ya ait olan parçanın yeni düzenlemelerine yeni sözler yazdı. Söz ve müziği kendisine ait olan “İstanbul Kafası” adlı parçanın yer aldığı ikinci single albümünü çıkaran Dolunay Obruk vokalde kendisine eşlik eden Bulut Güven (Trombon), Janus Szprout (Piyano), Murat Ulus (Bas), Serkan Alagök (Davul) ile dinleyicilerine keyif dolu bir konser vaat ediyor.

 

04 Aralık 2015, Cuma akşamı Samm`s Bistro`da gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

Festivali vokal konserler serisi bu akyam Dilek Sert Erdoğan ile devam ediyor. 2013 yılında yayımlanan ‘Moments’ adlı albümü büyük başarı elde eden, o yılın en iyi albümlerinden biri kaydeden ve müzik eleştirmenlerinin ‘siyahi ses’ olarak tanımladığı sanatçının albümü Türkiye’de yayınlanmış ilk özgün ‘soul’ albümü olma özelliğini taşıyor. IKSV tarafından düzenlenen 20. İstanbul Caz Festivali’nin EMI etiketli özel albümünde Alicia Keys, John Legend ve Anthony Strong gibi isimlerle birlikte yer alan tek Türk kadın şarkıcı olan sanatçının albümündeki tüm beste ve sözler kendisine ait. 2002 yılında Show TV ‘de yayınlanan SING YOUR SONG adlı müzik yarışmasında ‘En İyi Kadın Şarkıcı’ ödülünü aldıktan sonra müzik sektörüne profesyonel olarak giren sanatçı,aynı yıl Şehir Tiyatroları’nın açmış olduğu özel sınavı kazanarak Ayla Algan, Beklan Algan, Erol Keskin, Rutkay Aziz ve Mustafa Avkıran gibi kıymetli hocalarla bir sene boyunca T.A.L (Tiyatro Araştırma Laboratuarı) bünyesinde ses ve oyunculuk teknikleri,tiyatro tarihi ve felsefesi üzerine eğitim alıp araştırmalarda bulundu.

 

10 Aralık 2015, Perşembe akşamı Bis adlı mekanda gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

"Aşk Bekler mi?" ve "Huzursuz" isimli iki albümü bulunan Selçuk Basa, müzik hayatına öğrencilik yıllarında başladı. Yirmi beş yıldan fazla devam eden bu süreçte pek çok sarkı yazıp besteledi. Yoğun mesleki kariyerine rağmen, gitar, saksafon, flüt gibi bir çok enstrüman çalarak ve şarkı söyleyerek müzikle ilişkisini sürdüren Basa, üç yıl önce Burçin Büke ile "bir piyanist bir cerrah" buluşması konsepti ile müzik çalışmalarına devam etti. Ekibe katılan Emin İnal, Ferhat Hasanoğlu, Behsat Boran ve Barış Bölükbaşı ile birlikte, yakında yayınlanacak olan AMORF isimli albüm-proje tamamlandı. Proje, Selçuk Basa`nın pop caz-funk tarzında parçalarından oluşmakta. Basa bu akşam Burçin Büke (Piyano), Emin İnal (Klavye), Ferhat Hasanoğlu (Bas), Behsat Boran (Davul), Barış Bölükbaşı (Gitar), Selçuk Basa (Saxophone Vokal) gibi önemli isimlerle aynı sahnede olacak.

 

11 Aralık 2015, Cumartesi akşamı Samm`s Bistro`da gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

1954 yılında girdiği Deniz Harp Okulu`nda davul çalmaya başlayarak müzik hayatına atılan Durul Gence, 1970 yılında yaptığı Şeyh Şamil plağı ile ünlendi. Okul yıllarında kurduğu müzik topluluğu ve ardından çalıştığı "İstanbul Express", kurduğu "Asia Minor Mission" topluluklarıyla, Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Gönül Yazar, Alpay, Tanju Okan, Ertan Anapa gibi isimlere eşlik eden sanatçı, yurt dışında da Herb Geller, Sonny Sharock, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanova, Mads Vinding, Peter Bastian, Anders Koppel, Herbie Mann gibi isimlerle çalıştı. Bir yıl kadar Norveç`te kaldı. ODTÜ`de ve Hacettepe Üniversitesi`nde "İnsan, müzik ve caz" dersleri veren Gence`nin, DG-4 adında bir topluluğu bulunmaktadır. Sanatçı, Mart 2005`te 50. sanat yılını kutlamıştır. Gecede timpani, bongo, tumba gibi perküsif enstrümanlar çalacak Durul Gence`ye Atilla Şentin saksafon ve klarnette, Murat Ulus basta, Bilgehan Erten piyanoda ve Egemen Özkasnaklı (davul) eşlik edecek.

 

16 Aralık 2015, Çarşamba akşamı Samm`s Bistro`da gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

Festival sizi bu romantik kış gecesinde, sizleri belki de hayatınız boyunca unutamayacağınız en iyi konserlerden biri olmaya aday bir etkinliğe davet ediyor; Günümüzün en iyi piyanistlerden Michiel Borstlap ile en iyi caz yorumcularından Sibel Köse sizler için ‘Aşk Şarkıları’ seslendirecekler.

 

17 Aralık 2015, Perşembe akşamı MEB Şura Salonu`nda gerçekleşecek konser saat 20:00`de başlayacak.

 


 

 

19. Ankara Caz Festivali caz vokalin en genç seslerinden Su İdil ile bu akşam sona erecek. Henüz 21 yaşında olan Su İdil Ankara’da doğdu. İlköğretim ve liseyi ODTÜ Koleji’nde tamamladı. 2012 yılında Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazandı. Çocukluğundan beri ilgisini çeken cazla ortaokulun ilk yıllarında ilgilenmeye başladı. O yıllarda bir sene kadar Durul Gence ile birlikte çalıştı. 2009 yılından bu yana Ankara’da caz söylüyor. 2010 yılında 6. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda Polonya Pulawy eğitim bursunu kazandı, orada Sibel Köse’nin vokal sınıfında yer aldı ve Dante Luciani’nin Big Band’i ile çalıştı. Daha çok caz standartlarından oluşan repertuarlara yer veren İdil, kendi adıyla ilk konserini davet edildiği 9. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali’nde Anıl Bilgen, Emre Topak ve Canberk Hacıbaloğlu ile 2011 yılında verdi. 2012 yılında Akbank Jammz Yarışması’nda finale kaldı. Janusz Szprot, Murat Ulus ve Cem Aksel ile Ankara’da belirli aralıklarla sahne alıyor ve ayrı şehirlerde olsalar da sıklıkla Sibel Köse’yle bir araya geliyor.

 

18 Aralık 2015, Cuma akşamı Samm`s Bistro`da gerçekleşecek gece saat 20:00`de başlayacak.

 

Cazkolik.com / 06 Kasım 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.