Amerikalı starlar olmadan iyi caz konserlerinin formülü

Amerikalı starlar olmadan iyi caz konserlerinin formülü

Geçtiğimiz haftalarda 24. İzmir Avrupa Caz Festivali afiş yarışması sonuçları açıklanınca hemen arkasından 2017 festival programının da açıklanacağını bekliyorduk. Nihayet haber geldi ve program açıklandı. İzmirli cazseverlerin her yıl heyecanla beklediği festival sadece İzmirlilerin değil tüm Türkiyenin takip ettiği caz festivallerinden. Yıllar önce İzmir Avrupa Caz Günleri olarak yola çıkan festival Avrupa Birliği günleriyle paralel İzmir Avrupa Caz Festivali adını almasıyla büyük çoğunlukla Avrupalı sanatçıların konserlerine yer veren bir anlamda tematik bir festivale dönüştü. Zaman zaman Amerikan ve dünya caz sahnesinin star isimlerini ağırlasa da festivalin ekseni Avrupalı sanatçılar oldu. Her sene mart ayını rezerve eden festival bu yıl 1 ile 18 mart arası 24. kez gerçekleşecek ve İtalya, Fransa, Almanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Romanya, İsviçre`den gelen sanatçı ve grupların yanısıra Türkiye`den de önemli isimlere programında yer verecek. İzmir Avrupa Caz Festivali ayrıca eğitim misyonu da üstlenmiş bir organizasyon. Programda yeralan sanatçıların çoğu konserler haricinde atölye çalışmaları, ustalık sınıfları gibi farklı etkinliklere de katılıyor. Türkiye`nin tek caz afişi yarışmasını düzenleyen festival farklı bir sanat disiplinine ait tasarımları harekete geçiriyor.

 

Festivalde, tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de on konser izleyeceğiz. Manuel Magrini açılış konserinin ardından Otto Hejnic Trio, Triple Ace, iki farklı konser ve projeyle Marie Mifsud, etkili sesi ve yorumuyla Rabih Lahoud, Polonya cazının güçlü isimlerinden oluşan Arthur Dutkiewicz Trio, trompetçi Matthias Spillman`ın başını çektiği beşli ve Zorin Slat Quintet derken önceki seneye damgasını vuran Ozan Musluoğlu`nun "My Best Friends Are Vocalists" projesinin geniş kadrolu konseri festivali heyecanlı hale getiriyor. Özellikle, Avrupa cazını yakından takip edenler için keşfedilecek iyi müzisyenler var.

 

 

Festival programını yakından inceleyelim

 

Festival genç İtalyan piyanist Manuel Magrini`nin solo piyano konseriyle açılıyor

 

İtalyanların yirmili yaşlarındaki yeni müzisyen kuşağının dikkat çeken isimlerinden Manuel Magrini 1 mart çarşamba akşamı caz standartlarıyla dolu bir konserle festivalin açılışını yapacak Ahmed Adnan Saygun konser salonunda.

 


 

Canlı video performansı

 

24. İzmir Avrupa Caz Festivali 3 mart cuma akşamı canlı video performansıyla devam edecek. Aras Özgün ve Yiğit Eygi`nin "Chronographs: Improvisation on Marey" ile Burak Erdeniz, Hazal Bayar, Talat Savaşkan`ın "Experience Limite" isimli video projelerini ücretsiz etkinlik olarak izleyebilirsiniz.

 


 

Otto Hejnic Trio 24. İzmir Avrupa Caz Festivali`nde

 

Genc piyanist Manuel Magrini`li açılış konserini saymazsak festivalin ilk heyecan verici konseri Avrupa cazının Prag`lı üçlüsü Otto Hejnic Trio olacak. Davulcu Otto Hejnic`in üçlüsü özellikle piyanist Andrej Krajnak`ın performansıyla dikkat çekiyor. Trio 2012 tarihli "One" isimli albümleriyle sıkı performanslara imza atmıştı. Konserlerinde izleyeni hipnotik olarak etkileyen performanslarıyla trioyu İzmirli cazseverlerin beğeniyle dinleyeceğine eminiz.

 


 

"Cazda Renkler" albümüyle Triple Ace Trio festivalde

 

Cazda trio sanatının çok güçlü damarı var, Avupanın klasik müziğiyle karşılaştığında ayrı bir kulvar keşfeden bu damar Avrupalı çok iyi üçlüler çıkardı, bu yıl festivalde izleyeceğimiz ikinci trio Triple Ace olacak. Piyanist Olivier Kent, basçı Uli Langthaler ve davulcu Dusan Navakov`u 6 mart pazartesi akşamı Ahmed Adnan Saygun küçük salonda merkezinde "Faces" albümün olduğu albümleriyle izleme imkanımız olacak. Üçlü, kendi besteleri yanında caz standartlarına da yeni yaklaşımlar getiriyor. Kaçırmamanız tavsiye edilir. Eğer çalarlarsa "Norwegian Wood" performansında bizim de kulaklarımızı çınlatırsınız. Ya da... durun durun, biz de aşağıda yayına aldık, şimdiden dinlemeye başlayalım :)

 

 


 

Marie Mifsud iki farkı projeyle festivale damgasını vuracak

 

Fransız caz solisti Marie Mifsud ilginç bir tecrübe olacak. Fransıs chanson geleneğinden caza, swing müzikten vokal oyunlara kadar sesinin girmediği şekil olmayan bu ilginç ve eğlenceli sanatçı piyanoda Thibault Gomez, flütte Quentin Copalle, basta Victor Aubert ve davulda Adrien Leconte ile önce 8 mart akşamı son albümünden söyleyecek, 9 mart akşamı ise ünlü Fransız şair Boris Vian`ın şiirlerini seslendireceği farklı bir performansa imza atacak ve iki gün İzmirli müzikseverleri kendine bağlayacak.

 


 

Arap şiirselliği çağdaş cazla buluşuyor

 

Başlık güzel, peki, kim yapıyor bu işi? Rabih Lahoud! Aslında bu ağırlıklı Alman müzisyenlerin projesi, Rabih Lahoud da Almanya`da yaşıyor. Piyanist Clemens Pötzsch, trompetçi Marcus Rust, Rabih Lahoud, ve davulcu Damien Kappenstein`den oluşan Masaa ekibi bir önceki Marie Mifsud gibi vokal performans ama çok farklı tecrübeler. Lahoud bildik Arap yorumculardan çok farklı. Bir dinleyici doğuyla batının füzyonu olarak yorumlamış, modernliği dikkat çekici. Lahoud`un okuduğu şiirlerin kendine mi ait yoksa bir şaire mi bilmiyoruz ama her şekilde izleyenin büyüleneceği performans olacağı kesin. Tahminen festivalen en büyüleyici anlarına hazır olun. Konseri 10 mart cuma akşamı Ahmed Adnan Saygun küçük salonda izleyebilirsiniz.

 


 

Güçlü Polonya cazı festivalde Artur Dutkiewicz Trio ile temsil edilecek

 

Polonya cazı hayranlık veren bir cazdır, hayranlık veren müzisyenler, albümler, festivaller üretmiştir. Avrupanın caz müziğine kalpten bağlı ülkesidir, büyük bir caz ülkesidir. Bu büyük ülkenin güçlü trioları var, özellikle piyanistleri nefes kesicidir, bu isimler arasında Artur Dutkiewicz Trio öne çıkan isimler arasında. İki yıl önce Prana isimli bir albüm yayınlayan üçlü başka bir çalışmaya imza attı mı denk gelmedik ama onları konserde izlemek harikulade bir tecrübe olacaktır. Kesinlikle kaçırılmaması gereken konserler arasındadır. Piyanoda Artur Dutkiewicz, basta Michal Baranski ve davulda Lukas Zyta`nın olduğu konser 11 mart akşamı dinlenebilir.

 


 

Kimi zaman Chet Baker lirizmi, kimi zaman patlamalı duygular ve doğaçlama cazın unutulmayacak gecesine hazır olun

 

Trompetçi Matthias Spillman belki bizde az tanınan bir isim ama çok etkileyici bir sanatçı. Sanatçı "Mats-up" projesiyye Avrupa çapında festivallerde çok konuşulan konserlere imza attı. Alto saksofonda Reto Suhner, piyanoda Marc Mehan, basta Raffaele Bossard ve davulda Dominic Egli ile trompetçi Spillman hem doğaçlama hem yazılı müzikte sadece cazseverlerin değil caz müzisyenlerinin de mutlaka izlemesi gereken bir konsere imza atacak eminiz. Aşağıdaki videoda zaten daha fazla söze pek gerek bırakmıyor. Kaçırmayın, üzülürsünüz!

 


 

Romen caz grubu Sorin Zlat Band`dan caz standartları

 

24. İzmir Avrupa Caz Festivali`nin önceki konserlerine baktığımızda en zayıf halkası gibi görünen Zorin Slat Band Romanya`da sevilen bir grup. Solistlğini Mihaela Alexa`nın yaptığı dörtlüyle caz standartlarına yolculuk yapacaksınız.

 


 

Tek konserle yerli caza dair güçlü bir panorama; Ozan Musluoğlu "My Best Friends Are Vocalists"

 

Ozan Musluoğlu`nun bu albümü çıktığında ağır kar yağışı altında İş Sanat`ta çok güzel bir konser vermişti. Onca yağışa rağmen salon tıklım tıklımdı, sahnede sayısız müzisyen vardı, harika bir gece olmuştu. Bu gecenin bir benzeri şimdi İzmir`de yaşanacak ve unutulmayacak bir gece olacağı şimdiden söylemek mümkün. Ozan Musluoğlu`nun grubuna eşlik edecek Ayşe Gencer, Ece Göksu, İlham Gencer, Sibel Köse, Orçun Sünear, Su İdil gibi solistlerin seslendireceği şarkılarla İzmirliler için yıla damgasını vuracak bir konsere hazır olun hatta tekrarını isteyin diyoruz.

 


 

Cazkolik.com / 10 Şubat 2017, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.