Üç büyük usta

Üç büyük usta

Cyrus Chestnut, Buster William ve Lenny White festivalin en etkileyici grupları arasında


Bu yıl festivalde çok çarpıcı gruplar var. Grup derken, her zaman birlikte çalışmasa da, 23. İstanbul Caz Festivali münasebetiyle bir araya gelmiş parlak müzisyenleri kastediyorum. Bana göre bu grupların en iyisi John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Guiliana’dan oluşan üçlü. Ama bir tane daha var ki, isimlerini görmek bile beni heyecanlandırıyor. Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White, 18 Temmuz’da Zorlu’da, İstanbul Caz Festivali’ne konuk olacak.

 

Trio’ya adını veren Cyrus Chestnut üç yaşından beri, yani elli yıldır müzikle hazır neşir. Dokuz yaşında klasik müzik eğitimine başladı, sonra Berklee’de caz kompozisyon ve aranjmanı okudu. Ödüller aldı, büyük cazcılarla çalıştı. İçlerinde onu en fazla etkileyen, riske girmesini söyleyen Betty Carter oldu. Bir yandan da lider olarak kayıtlar yapıyor, dünyayı dolaşıyordu. 1993 yazında Atlantic Records ile anlaştı. 2000’de en sevdiği karikatürist, Charles Schulz’a saygılarını sunma şansı edindi. Charlie Brown Christmas’ı yorumlayarak Schulz-Brown ikilisinin ellinci yılını kutladı. Yedi yıl sonra Koch plak şirketi için Elvis’i çaldı.”Black Nile”da işbirliği yaptığı cazcılardan biri, İstanbul’a da beraber geldiği Buster Williams’dı.

 

2009’da “Spirit” ile dini müzik kökenine (babası rahipti) döndü. Cyrus’ı, “Kansas City” yönetmeni Robert Altman’ın filminde Count Basie’den esinlendiği karakter olarak hatırlayabilirsiniz. Birlikte sık sık çalıştığı bir başka trio da Dezron Douglas (kontrbas) ile Neal Smith (davul) var. Hikâye anlatan melodiler yaratmayı seviyor.

 

İstanbul konserindeki kontrbasçısı Williams ise, daha 2004’te, çok beğenilen albümü “Griot Liberte”de, şimdiki trionun davulcusu Lennie White ile çalıyordu. Williams albümün adındaki gibi hikâye anlatmayı da seviyor, özgür bırakmayı da. Aslında, müziğiyle özgür bırakmayı seviyor. Onu da filmlerden hatırlayabiliriz, ama daha çok film müziklerinden. “McKenna’s Gold”, “Twin Peaks", “Fire Walk with Me”, “Clockers”, vb. Grammy dahil, pek çok ödülü var.

 

 

(Video) Cyrus Chestnut (p), Devin Starks (b), Neal Smiths (d).

 

Charles Anthony Williams, Jr. (Buster, lakabı) 1942 doğumlu. Annesi terzi, babası beş çocuğuna bakmaya çalışan bir kontrbasçıydı. “Öğretmenim, babamdı,” diyor. “Okuldan gelince prova yapardım, yemeğini yerken beni dinlerdi. Doğru dürüst çalmazsam, yandım demekti. İlle de en iyisi olacaktım. Biz iki arabalı değil, iki kontrbaslı bir aileydik.” Liseyi bitirince büyük cazcılarla çalmaya başladı. Annesiyle babasını dinleyip, turneye çıkarken dönüş tren parasını hep ona verdikleri İncil’de saklardı. Hiç gerekmemiş, öyle diyor. New York’a dönünce Herbie Hancock’la çalışmayı seçti. “Otuz yıl boyunca hiç durmadan başkalarının gruplarında çalıştıktan sonra gözümü kararttım, kendi müziğimi çalmaya karar verdim. Çıraklık dönemim sona ermişti.”

 

Cyrus Chestnut Trio’nun üçüncü elemanını daha önce de izledik. Ben, konserlerin nedense tenha olduğu tek yılda (bayram mıydı, yağmurlu mu?) Açıkhava’daki konserlerini unutamam. Çok sevdiğim Geri Allen ve emsalsiz Ron Carter’la birlikte sahneye çıkmışlardı. 1949 doğumlu Leonard "Lenny" White III, 1970’lerde Chick Corea’nın “Return To Forever”ından tanıdığımız, Miles Davis’le de “Bitches Brew”da çalışmış bir davulcu Lenny White. 1973-76 arası RTF’dayken en iyi füzyon davulculardan biri sayılırdı. Davul çalmayı kendi kendine öğrenmiş solak White, Marcus Miller ile birlikte “Jamaica Boys”da da çalıştı.

 

Heyecanla bekliyoruz.

 

Sevin Okyay

 

Cazkolik.com / 15 Haziran 2016, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Sevin Okyay

  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.