Evde Çalamadıklarım’da bu hafta YKB yönetim kurulu başkanı Tayfun Bayazıt ile sohbet ettik...

Evde Çalamadıklarım’da bu hafta  YKB yönetim kurulu başkanı  Tayfun Bayazıt ile sohbet ettik...

Sevgili müzik dostlarım,

Dün benim için olağanüstü bir gün oldu. Yıllardan beri müziğini büyük bir ilgi ve beğeniyle dinlediğim ünlü Fransız müzik adamı, piyanist ve besteci Jacques Loussier’i ve arkadaşlarını İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde verdikleri olağan üstü güzel konserde dinleme zevkini yaşadım. Jack Loussier ünlü besteci J.S. Bach’ın eserlerini 50 yıldan beri kendine özgün jazz üslubuyla yorumlamaya devam ediyor.

Ben kendisi ile 1998 yılında İstanbul’a konsere geldiğinde tanışmış ve bir röportaj yapmıştım, daha sonra 2002 yılında dün akşamki konserin gerçekleştiği yerde onunla ikinci röportajımı yapmıştım. Aradan 7 yıl geçti, Loussier, Bach yorumlarına başlamasının 50. Yılında tekrar İstanbul’a konser vermeye geldi, onunla konserden önce üçüncü röportajımı yapma arzum gerçekleşti. Yılların her ikimizi de yıprattığını gördüm, sesi çok daha sakin çıkıyordu. Ancak içindeki heyecanı aynen koruduğunu onunla konuşurken gözlerindeki pırıltıdan hissettim.

Ona yaptığı işin bu derece değişik kültürden insana nasıl olup da bu kadar yıl kesintisiz hitap edebildiğini sordum, kulağıma eğildi ve şöyle dedi: Aşk, sevgili dostum, ancak aşk ile yapılan şeyler bu denli kalıcı olabiliyor.

Konserde sadece Bach yorumlarını çaldı. İKSV deki arkadaşlarım bana bu konseri ses ve görüntü olarak en iyi izleyebileceğim bir yer verdiler. Havanın çık sıcak olmasına rağmen “iğne atsan düşecek yer yok” diye tanımlanabilecek bir ortamda hep beraber tam elli yıldan beri yüreğinin götürdüğü yere giden bu olağanüstü insanı ve arkadaşlarını dinledik. Gözümün önünden onun ilk plaklarını alışım geçti, ilk tanışmamız, ilk sohbetimiz ve onun imzaladığı albümlerimi düşündüm. Loussier usta 50. Yıl için yayınlanan albümünün kitapçığında şöyle demiş: Bach yolculuğumda ilk elli yıl geçti, şimdi önümüzde bir asırı devirmeye elli yıl daha kaldı. Dün ona bu sözlerinin ardındaki duyguyu sordum, şu an 75 yaşında olan bu güzel insan elli yıl daha yaşamayı ummuyor ama kendisinden sonra gelen genç müzisyenlerin onun açtığı özgün yoldan giderek daha ileri gideceklerine inanıyor. Hani Nazım Hikmet’in şiirinde söylediği gibi inançla ve tutkuyla "ceviz ağacı" dikmeye devam ediyor.

NTV Radyo’da 7 yıldan beri yayınlanmakta olan “Evde Çalamadıklarım” Temmuz ayının son haftasında 367. Program ile artık sona erecek.  Bu hafta sonu 363. Programla karşınızda olacağız. Beni sevindiren bir şey daha oldu ve koçluğa başladığımdan beri ilk defa koçluk yaptığım saatlerin sayısı radyo programı yaptığım haftaların sayısını geçti.

Bu haftaki programımızda iş yaşamında son derece iyi yerlere gelmiş, iyi şeyler yapmış bir insan ile birlikte olacağız. Herkes Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt’ı bankacı kimliği ile yakından tanıyor ama bu hafta biz onu zengin dünyası içerisinde daha az bilinen bir yönü ile sizlere getiriyoruz. Kendisinin değişik sivil toplum örgütlerinde yaptığı gönüllü çalışmalar üzerine derin bir sohbet açacağız, doğal olarak müzik bu güzel yolculuğu tamamlayacak.

1 / Youn Sun Nah / CD: Voyage / Dancing with you
(Sevgili dostum Osman Kurdaş’ın hediyesi audiophile albüm)

2 / Bill Charlap Trio / CD: Begin the beguine / Just one of these things

3 / Roby Lakatos &Ensemble / CD: Fire Dance / Intro

4 / Buika / CD: Nina de Fuego / Volver
(Sevgili dostum Salim Zaimoğlunun hediyesi)

5 / Jacques Loussier Trio / CD: Plays Bach, 50th Year / Vivace from concerto in c minor

6 / Arielle Dombasle / CD: Amor Amor / Besame Mucho

Bu program 27 Haziran Cumartesi günü yeni yayın saati olan 14.10 den itibaren dinleyebilirsiniz.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bu hafta öğrendiğim bir şeyi silere aktarmak yerine kendime sorduğum bir şeyi sizinle paylaşıyorum, umarım siz de aynı soruyu kendinize sorarsınız: Ben hayatımda şu an neyi gerçek bir aşk ile yapıyorum?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sevgiyle kalın, hepinize güzellikler ve müzik dolu bir hafta sonu diliyorum.

Tunçel Gülsoy (0532 216 25 99), meraklısı için yazılar: www.cazkolik.com
Her türlü eleştirileriniz ve önerileriniz için lütfen bizi arayın;                                                           

selami.bilgic@ntv.com.tr

tuncelgulsoy@gmail.com

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

cazkolik.com / 25 Haziran 2009, Perşembe
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.