"Evde Çalamadıklarım"da haftanın konuğu Volkan Hürsever!

"Evde Çalamadıklarım"da haftanın konuğu Volkan Hürsever!

Sevgili müzik dostlarım,
 
Bugün mübarek Ramazan ayının ilk günü, üstelik de bu yıl Ramazan’ın birinci günü aynı zamanda onun ilk Cuma günü de oluyor. Ben bunu bir uğur olarak kabul ediyor ve içinde olduğumuz tüm karmaşaya rağmen insanlarımız ve ülkemiz için daha güzel günlerin geleceğine inanıyorum.

İftar saati yaklaştıkça benim oturduğum Cihangir mahallesinde etraf sessizleşti, insanlar oruç açmak için evlerine çekildiler, sanki sihirli bir tül örtü mahallenin üstüne yayıldı, değişik inançların insanları aynı sükuneti paylaştı.
 
Kürt açılımı tartışmaları ikinci haftasına girdi, hükümet ve muhalefet arasında söz düellosu ne yazık ki henüz yapıcı bir platformda birleşmedi.

Ben 2003 yılının Temmuz ayında Ürdün’de katıldığım bir konferansta yaşadığım bir anıyı sizlerle paylaşmak isterim. Amerikalılar işgal ettikleri Irak’ın yeniden inşası için uluslararası yatırımcıları davet etmişlerdi. Bunlar arasında kendisini Kürt Amerikalı diye tanıtan Barzani soyadlı bir yaşıtım olduğunu tahmin ettiğim bir iş adamı dikkatimi çekmişti. Kürsüde konuşurken Erbil hava alanını inşa ettiğini söylemişti. Biraz da Türkiye aleyhine atıp tuttu. Daha sonra kürsüye gelen 33 yaşında İtalyan asıllı bir Amerikalı Erbil için hükümetinin anlattığı şehir gelişim ve inşaat planlarını anlatmaya başladı. Kanalizasyonlar, şehir stadı, sosyal konutlar, parklar, yürüyüş yolları derken adam dinleyenleri kendisinden geçirdi. Sonra çay arası oldu, ben daha evvel mimlediğim Barzani’nin yanına gittim ve kendimi tanıttım. Önce biraz şaşırdı ama sonra sohbet etmeye başladık. Ünlü Barzani’nin 85 kuzeninden birisi olduğunu öğrendim. Ona şöyle dedim:

"Bak kardeşim, Amerikalı’nın bahsettiği yer senin anavatanın oluyor, orası bizim de komşumuz olan topraklar. Bizler bin yıldan beri bu bölgede birlikte yaşıyoruz. Dünyadan haberi olmayan New York’tan gelme genç bir uzman elindeki dandik notlara bakarak sana ve bana Erbil’i nasıl inşa edeceklerini anlatıyor, elli yaşını devirmiş iki çok tecrübeli ve görmüş geçirmiş insan yan yana durmuş ağzımız açık bu çocuğu ilgiyle dinliyoruz.


Halbuki ikimiz de biliyoruz ki bizim inşaat şirketleri o çocuğun üç yılda biteceğini söylediği projelerin alayını üstelik gözleri gerçekten kapalı bile olsa bir yılda bitirirler, üstüne de senin hava alanını “bonus” olarak tamamlarlar. Sence bu işte bir tuhaflık yok mu? Gerçekten onlara mı yoksa bize mi yakınsın?
" Barzani düşündü ve “galiba haklısın kardeşim” dedi.
 
Bu gerçek bir hikayedir, o günden sonra Barzani’yi bir daha görmedim ama kendi ülkemin açılım projelerini dinlerken bu anım aklıma geldi.
 
Bu patırtı ve gürültünün ortasında "Evde Çalamadıklarım" bu hafta 370. defa karşınızda olacak. Geçen hafta yayınlanmaya başlayan İlham Gencer ile yapmış olduğumuz 369. program tıklanma rekorları kırdı, www.cazkolik.com sizlerin gösterdiği ilgi yüzünden şimdi “server” takviyesi yapıyor, gerek sitenin kurucusu arkadaşım Feridun Ertaşkan gerek de ben sizlerden bir dolu güzel sözler ve düşünceler dolu mektuplar alıyoruz.

Sağ olun, var olun, bize hem ilham hem de cesaret vermeye devam ediyorsunuz.

Yeni programlarla karşınızda olacağız ama eski programları da ne zaman isterseniz defalarca yeniden dinlemeye devam edebileceksiniz.
 
Bu haftanın konuğu, ülkemizin değerli kontrbas ustalarından VOLKAN HÜRSEVER olacak, onunla kendi müzik dünyası üzerine tatlı bir gezinti yapacağız.

Bu program da stüdyo sponsorumuz olan MARŞANDİZ stüdyolarında canlı olarak kaydedildi. Sevgili arkadaşım Volkan parçalarımız kendi arşivinden sizin için seçti:
 
    •    Lars Danielsson & Leszek Mozdzer / CD: Pasodoble /Praying
    •    Dave Holland Quintet / CD: Extended Play CD 1 Make Believe
    •    Niels Henning Orsted Pedersen / CD: Trio 1 / Country Walk
    •    Avishai Cohen / CD: As is, Live at the blue note / Bass suit number 1
    •    Christian McBride / CD: Gettin’ to it / In a hurry
    •    Scott Colley / CD: This Place / Airegin
    •    Bebo Ferra-Paolina Della Porta / CD: Aria / My men’s gone now
    •    Red Mitchell & Jimmy Rowles / CD: Red’n Me / There’s no greater love

Geçen hafta sizleri bir soru ile baş başa bırakmıştım:
"İçinden geçtiğimiz bu karmaşa döneminde bir aydın ve bir entelektüel olarak siz ne yapabilirsiniz?"
 
Ben kendi cevabımı sizlerle paylaşmak istiyorum: Kendimi ortamın olumsuz etkilerinden sakınarak mümkün olduğunca  ilkelerime ve ideallerime göre yaşamalıyım, içimdeki umudu en olumsuz koşullarda bile korumalıyım. Herşey değişir, değişmeyen tek şey herşeyin değişeceğidir.
 
Haftaya değerli müzisyen arkadaşım Sema ile yapmış olduğumuz 371. programda onun son iki albümü “Ekho - Efsane Hanımlar 1 ve 2" ile karşınızda olacağız. Hepinize hayırlı Ramazanlar ve güzellikler dolu günler dilerim.
 
Sevgiyle kalın,
Tunçel Gülsoy
tuncelgulsoy2@gmail.com

(Resimlerin büyük hallerini görmek için üzerlerine tıklayın.)

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.