Afyon Caz Festivali`ni yerinde izleyen ve katılan Gülsoy izlenimlerini seçtiği parçaları dinleterek anlatıyor.

Afyon Caz Festivali`ni yerinde izleyen ve katılan Gülsoy izlenimlerini seçtiği parçaları dinleterek anlatıyor.

Sevgili müzik dostlarım, uzun bir aradan sonra tekrar merhaba...

Sizlere uzun zamandan beri seslenemiyordum ama "Evde Çalamadıklarım" Radyo Cazkolik’te sizlere güzel şeyler sunmaya devam ediyor. Sevgili Feridun okuyucu yazılarını bekliyor diye beni uyarınca yeniden yazılarıma dönmek istedim.

* * *

Çevremde olup bitenlerden şaşkın vaziyetteyim, gazetelerde ve televizyonlarda bir çok yorum okumuş, görmüş olmalısınız. Ben ise siyasetin dışında bana ilham veren güzel bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum.

* * *

Geçen hafta sonu bu yıl onuncu yılını dolduran Afyon Caz Festivali’ne gitme keyfini yaşadım. Çoğu kişi bilmez, bu festival sevgili arkadaşım, Afyonlu müzik öğretmeni Hüseyin Başkadem’in bireysel girişimi ve gayretleri ile başlamış, ona inanan bir çok değerli sanatçı dostlarının ve Afyon halkının desteği ile bugünlere gelmiş bir  müzik ve kültür şölenidir. Ben Afyon’a giderken yanımda çok sevdiğim caz ablam ve tüm cazsever dostlarımızın yakından tanıdığı Sevin Okyay vardı, arabaya yüklü bir caz dinleme menüsü yaptım, dinleye konuşa, gülüşe tartışa uçtuk ve festival sponsoru Anemon Oteli’ne vardık. Son derece temiz, güzel ve güler yüzlü insanların hizmet verdiği bu otelde çok keyifli anlar yaşadık.

* * *

Ben, Cuma günü Afyonkarahisar Ayşegül Arsoy Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda televizyon seyircilerinin yakından tanıdığı Deniz Özerman ile birlikte 3 etkinliğe katıldım.

* * *

Ayşegül Arsoy ne yazık ki artık aramızda olmayan dünyalar güzeli bir Boğaziçi Üniversitesi mezunu, Sabancı Grubunda çalışırken Sabancı Üniversitesi kuruluş çalışmalarında aktif görev almış bir eğitim gönüllüsü. Ailesi onun anısını yaşatmak için bir ilkokul kurmuş, okulun bahçesinde yer alan yazıda şöyle diyor: "Okulumuzun ve öğrencilerimizin başarısı onun huzur kaynağı olacaktır."

* * *

Deniz ile birlikte ilk yaptığımız aktivitede öğrenciler bir tiyatro oyunu yazdılar ve oynadılar, oyunun adı İnternet Canavarı idi. İkinci aktivitede Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” müziğinden, hayatın iki kapılı bir handa sürekli yürünen bir yol olmasının anlamından yola çıkarak önce birlikte şarkı söyledik. Sonra aynı parçayı İlhan Erşahin’in yorumu ile dinledik ve neden onun aynı müziği farklı çaldığını tartıştık, 40. dakikada çocuklar müziğin yaşanan şeylerin ses olarak ifade edilmesi olduğunu bize söylediler. Üçüncü aktivitede çocuklara gelecek ile ilgili hayallerini sorduk ve söyledikleri şeyleri dinledik, tartıştık. Yaptığımız şeyleri çocukların yüzlerine güzellik olarak yansıdığını gördükçe rahmetli Ayşegül’e bir huzur kaynağı daha yaratmış olmayı umduk. Akşam Burçin Büke, Volkan Hürsever ve Deniz Dündar’ın inanılmaz güzel bir yer olan Millet Hamamı’ndaki konserini izledik. Afyon festivaline katkıda bulunan insanlara plaketler ve madalyalar verildi.

* * *

Akşam otelde televizyon haberlerini izlerken düşündüm. Mavi Marmara gemisi, İsrail saldırısı, açılımlar, Gandi Kemal, Bülent Arınç, Tevrat’tan yapılan hatırlatmalar çok uzaklarda idi, Ayşegül için son bir dua edip uyudum.

* * *

Afyon Caz Festivali tek bir insanın ne kadar büyük bir fark yaratabileceğinin en önemli kanıtıdır, kıyısından köşesinden onun bir parçası olabildiğim için gurur duyuyorum, teşekkürler Hüseyin dostum, iyi ki varsın...

* * *
 
Bu hafta "Evde Çalamadıklarım" da sizler için ülkemizin değerli bir müzik insanı olan sevgili arkadaşım kontrbasçı Ozan Musluğlu’nu ağırladım. Birlikte yaptığımız söyleşide hem onun dünyasına bir ışık tutmaya hem de onun müzik dünyasını sizlere getirmeye çalıştım. Hem Ozan’ın albümlerinden parçalar çaldık hem de onun sevdiği diğer müzisyenlerin parçalarını. Umarım hoşunuza gider.

* * *
 
01 / Ozan Musluoğlu / CD: Coincidence / Dimensions
02 / Ozan Musluoğlu / CD: (Henüz yayınlanmamış yeni albüm) / 40th day
03 / Ozan Musluoğlu / CD: Coincidence / Beyeffendi
04 / Ozan Musluoğlu / CD: Coincidence / Ligia
05 / Christian McBride  / CD: Get into it / King Freddie of Hubbard
06 / Christian McBride  / CD: Number 2 express / Miyako
07 / John Pattutici / CD: Heart of the base / Miniature for piano and quintet-Marionette
08 / John Pattutici  / CD: Heart of the base / Miniature for piano and quintet-
09 / Vision
10 / George Mraz, Tommy Flanagan / CD: Blues and Ballads / Blues for Sarka
11 / Ozan Musluoğlu / CD: Coincidence / You must forget sometimes

* * *

Bu hafta ne öğrendim?
Daha doğrusu hatırladım diyebiliriz, New York’ta ziyaret ettiğim bir kilisenin duvarında yazılı idi: "Çirkinlik sadece bir tozdur, zamanla dağılır gider, asıl kalan şey güzelliktir."
 
Hepinize iyi, sağlık ve huzur dolu haftalar dilerim, sevgiyle kalın.

Tunçel Gülsoy

Cazkolik.com / 09 Haziran 2010, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.