Hank Jones ve Dizzy Gillespie All Stars konserleri arka arkaya İstanbul'da

Hank Jones ve Dizzy Gillespie All Stars konserleri arka arkaya İstanbul'da

Kasım ayında İstanbul’da cazla dolu konserler Akbank Festivali sonrası hız kesmeyerek devam ediyor. Ekim ayının bitmesiyle şehrin iki majör konser salonu sahneyi devralmaya hazırlanıyor. Aşağı yukarı aynı günlerde kendi sezonlarına başlayacak olan Cemal Reşit Rey konser salonu ile İş Sanat sezon boyunca cazseverleri harika konserlere doyuracaklar. Aslında bu iki önemli salonumuz ve programları ile ilgili gerek Radyo Cazkolik’te, gerekse de site içinde programlar ve söyleşiler gerçekleştirip, sezonun tamamını değerli yöneticilerinin ağızlarından cazseverlere aktaracağız ama öncelikle Önümüzde çok önemli iki konser var; 7 Kasım’da Cemal Reşit Rey’de Dizzy Gillespie All Stars ve 9 Kasım’da İş Sanat sahnesinde günümüz cazının dev ismi Hank Jones. Gelin öncelikle bu iki konsere birbirlerine benzeyen kimi yanlarını da hesaba katarak birlikte ele alalım.


"Jazz"lı Gündem’de bu kez bu iki konseri sizlere duyurmak ve biraz olsun tanıtmak istiyoruz. Biletlerinizi almadıysanız acele edin, büyük ihtimalle son günlerde yer kalmayacak olan konserler bunlar.


İş Sanat’ta 10. Yıl Coşkusu


Geçtiğimiz 9 sezonda İstanbul’un en seçkin ve önemli bir kaç mekanından biri olan İş Sanat her yıl gerek programları gerekse de sezona yaklaşımı ile üstüste koyarak gelen, başta cazseverler olmak üzere müzikseverlerin her konserini merakla bekledikleri bir salon oldu. Geçen 9 sezonda 600’den fazla etkinlikle 400 bine yakın izleyiciye ulaşan İş Sanat 2010 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu yıl 10. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olması da hoş bir tesadüf oluşturmuş. Cazseverlere caza dair vurgu yaparak belirtiyoruz ama klasikten caza, tangoya oradan flamenkoya, gelenekselden modern dansa, şiir dinletilerine sahne olan İş Sanat sanatseverlerin gerçek bir teneffüs mekanı.


İş Sanat sezon için hazırladığı tanıtımında önümüzdeki sezona sanatseverlere şöyle anlatıyor; “Klasik programımızda, her biri tek başına bir konserin yıldızı olabilecek virtüöz sanatçı ve toplulukların bir araya geldiği etkinlikler sizlere unutulmayacak birer müzikal buluşma sunuyor. “Cazın Ustaları” serisi türün duayenlerini ve caza yön vermiş müzisyenleri ağırlıyor. Her sezonun vazgeçilmezlerinden olan dansta da bir dünya devinin topluluğunu izleyeceksiniz.”


İş Sanat sezonu genel olarak böyle tarif ediyor, peki caz konserlerinde sezon boyunca neler yaşayacak, kimleri izleme şansına kavuşacağız derseniz eğer, hemen bu noktada İş Sanat’ın değerli yöneticisi Meriç Hn. ile geçen sezonun bitiminde yaptığımız söyleşiyi hatırlatmak isteriz size, zira o söyleşide bu sezonun ipuçlarını da vermiştik, bilmiyoruz, belki de ilk kez Hank Jones ismini o söyleşide telaffuz etmişti Meriç Hn. ve cazseverler de bu sayede öğrendiler eminiz. Niye Hank Jones dedik, çünkü sezona “Cazın Ustaları” serisinden gerçek bir usta, ustaların ustası, cazın yaşayan her anlamda en büyük iki üç isminden biri olan Hank Jones ile başlıyor İş Sanat salonu.


Hank Jones Trio


1918 doğumlu olan, bir yüzyılı görmesine az kalan, ömrüne ömür dilediğimiz Hank Jones neredeyse cazın ilk günlerinden bu yana müziğin içinde olan bir dev. Cazda, piyanonun tuşlarında bir efsane! Şu günlerde en çok duyacağınız sözlerden biri olarak ‘cazın en parıltılı ailelerinden birine mensup olan Hank Jones’ cümlesidir, evet, bu bir gerçek ama bizce buradaki parıltılı kelimesi ‘Jones’ları pek de doğru ifade etmiyor sanki. Yaşça büyükten küçüğe doğru sıralarsak Hank Jones, Thad Jones ve Elvin Jones, yani cazın bu üç büyük ismi caz müziğine kendi kabartılı, silinmez, eşsiz damgalarını vurmuş müzisyenlerdir. Burada aile kavramından elbette söz edebiliriz ama onları mesela Marsalislere, mesela Heath Brothers’a benzetemeyiz. Üç kardeşin de sık sık birlikte göründükleri, yoğun ilişki içinde oldukları imajı nedense pek olmadı, kimbilir belkide Thad Jones’un erken yaşta aralarından ayrılmış olmasıdır sebebi, bilemeyiz... Burada harika bir albümden örnek verelim “The Great Jazz Trio: Collaboration”. Kapağında çok sevecen bir resim var, Elvin ile Hank kafa kafaya vermişler, birbirlerine bakıyorlar. Elvin Jones ile Hank arasında sanırız 10 yaş kadar fark var. Trio olarak kaydettikleri bu albüm aynı üçlüyle beraber yaptıkları üçüncü albüm, basta da Richard Davis eşlik etmiş.


Burada biraz şeytanın avukatlığını yapalım mı? Aslına bakarsanız Elvin Jones’un karmaşık ve canlı, dinamik, çatır çatır davuluyla Hank Jones’un lirik-şiirsel akıcılıktaki, hocası Art Tatum benzeri bir tekniğin uzantısı piyano stili ve Thad Jones’un geniş orkestral besteleri-düzenlemeleri bir albümde nasıl buluşurdu acaba? Çünkü üçünün bir arada olduğu bir albüm hatırlamıyoruz. Varsa okurlarımız bize hatırlatırsa memnun oluruz ama örneğin Hank Jones’un “The Music of Thad Jones” albümünü hatırlıyoruz. Tabii bu durumun büyük ölçüde nedeni 1985 yılında erken bir yaşta hayattan ayrılan Thad Jones’un kardeşlerini yalnız bırakmış olmasıdır.


İşin güzel olan bir başka yanı ise Hank Jones’un son albümlerinden “Our Delight”ta birlikte çaldığı James Moody’nin yakın günlerde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Dizzy Gillespie All Stars Band’da yine İstanbul’a gelecek olması. Gelin buradan o konsere yatay geçiş yapalım...


The Dizzy Gillespie All Stars


Gillespie’nin bu büyük orkestrasından kimler gelip geçmedi ki! Bir kısmı halen zaman zaman çalıyor... Slide Hampton, James Moody, Jimmy Heath, Paquito D’Rivera, Clark Terry, Roy Hargrove, Jon Faddis, Randy Brecker, Claudio Roditi, Bobby Watson, Benny Green, Renee Rosnes, Cyrus Chestnut, Kenny Barron, John Lee, Ignacio Berroa... Her biri günümüzün en önemli müzisyenleri arasında olan önemli müzisyenler. Roy Hargrove’un son albümü Grammy’nin bizce en önemli adaylarından bu sene. Jimmy Heath ‘Heath Brothers’ın etkili ismi kardeşiyle yayınladığı yeni albümü listelerin tepelerinde -ki mükemmel bir albüm, siteden de duyurduk, cazseverlerin kaçırmamasını tavsiye ediyoruz-.


Devam edelim; James Moody, İş Sanat’ta sahne alacak olan Hank Jones’la son albümlerinde birlikte oldular. İki veteran harika bir albüme imza attılar. Bu nasıl güzel bir tesadüftür ki bu iki büyük isim neredeyse yanyana gelecekler! Genç müzisyen Benny Green’in albümü fırtınlar kopartıyor. Cyrus Chestnut inanılmaz bir piyanist ve yeni albüm yayınladı. Soul gelenekli cazın sihirbaz isminin beceri ötesi bir tekniği var. Jon Faddis yanılmıyorsak halen Chicago Jazz Ensemble’ın başında, ayrı bir ekiple izleyicileri sandalyesinde oturtmuyor. Daha kimi sayalım! İşte böyle bir ekip.

Buraya ise daha ufak ama harika bir kadroyla geliyor, bunu CRR’nin sitesinden duyurarak yazıyoruz, daha geniş bir ekip olur mu bilmiyoruz, bunu da not olarak eklemiş olalım. Grubun buradaki lideri James Moody tenor saksafonda, gerçek bir efsane, cazın ayaklı tarihi, uzun yıllarını Gillespie ile paylaşmış büyük bir müzisyen, vokalde güzel Roberta Gambarini var, İtalyan asıllı güzel ses de bundan bir süre önce Hank Jones ile albüm kaydetti ve turnelere çıktılar. Hatta bu turnelerin birinde Jones hayranlarını üzen bir kalp sorunu yaşadı ama bildiğimiz şimdi durumu maaşallah! Greg Gisbert trompette, John Lee basta, Cyrus Chestnut piyanoda ve Vincent Ector davulda.


Son bir not; Yukarda bir yerde Hank Jones ile James Moody’nin birlikte kaydettikleri son albümleri "Our Delight"tan söz ettik, bu harika albümü kaçırmayın ama bize sorarsanız bunun yanına bizce bu albümden de daha iyi olan daha eski bir kaydı da tavsiye edeceğiz, yine Hank Jones’un ama bu kez Tommy Flanagan ile kaydettiği "Our Delights". İsmi gibi tadından yenmez bir albüm, kulağınıza küpe olsun.


Cazkolik.com / 26 Ekim 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.