Her insanın kendi kuytusu var. Çağrı Sertel'in "Kuytu" albümü çıktı

Her insanın kendi kuytusu var. Çağrı Sertel'in "Kuytu" albümü çıktı

Çağrı Sertel'in 19 Şubatta yayınladığı albümü "Kuytu" adını taşıyor. Çarpıcı özellikleri olan bir albüm. Parça sayısı bakımından standart albüm formatında olmakla birlikte toplam süre bakımından oldukça kısa bir çalışma. Sadece 19 dakika 39 saniye. Doksanlı yıllarda bu albümü bir firmayı götürdüğünüzde 'bunu en az bir saat yap öyle gel' derlerdi. Dijital çağın farkı, zarfa değil mazrufa bak diyor.

 

Bunlar işin renkli kısımları ama iş müziğe gelince daha fazla şey var. Çağrı Sertel bugün itibariyle yayına giren programıyla Tunçel Gülsoy'un Radyo Cazkolik'teki programı "Evde Çalamadıklarım" programının konuğu. Orada her ayrıntıyı bizzat anlatıyor, buradan dinleyebilirsiniz.

 

Albümün daha ilk notadan dikkat çeken farklı bir piyano soundu var. Bir tür 'prepared piano' gibi geliyor kulağa ve müziğin ürettiği toplam duygunun en önemli sırrı bu sound. Bu müziği normal bir piyanoda çalsanız bu etkiyi kesinlikle vermeyebilir. Sertel bu soundun sırrını programda anlatıyor, o kısmı kendi sesinden dinlemek doğru olur ama şunu söylemek lazım, Hannibal'in sözünü hatırlatan bir çözüm Sertel'in bulduğu; "Ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız." (Aut viam inveniam aut faciam).

 

 

Transparan bir dünyam var

 

 

Çağrı Sertel 11 yıl önce yayınladığı ilk albümü "Newborn" ile farkını ortaya koymuş bir sanatçıdır. Tutkulu virtüöz icrasıyla hem akustik hem her neviden elektrikli tuşlularda düşündüğünü iyi aktaran bir sanatçı. Bir de, bu salgın dönemi eve kapanıp kendiyle daha fazla başbaşa kaldığında o da hepimiz gibi içindeki kuytuları keşfetmeye yönelmiş.

 

Muhtemelen bu dönemin en bereketli sanatçılarından. Hem kendi adına, hem içinde olduğu projeler bakımından düzenli müzik üreten ve paylaşan biri. Böyle dönemlerde bu tür sanatçılar daha da kıymetli. Ve daha fazlasının da yolda olduğunu söyleyerek bir anlamda her şeye rağmen ayakta kalmamızı öneriyor.

 

"Kuytu" albümü karantina günlerinin insanın kendiyle başbaşa kalmasının yarattığı solo sonuçlardan biri. Son dönem özellikle piyanist albümleri bakımından dünya genelinde epey verimli çalışmalar yayınlandı. Sertel bu dönem kişisel farkını göstererek içine kapanıp küsmek yerine dinleyicisine de içine davet ederek kendi kuytularımızı keşfetmemize yardımcı oluyor. Bir albüm dinleyicisine daha ne kadar faydalı olabilir ki?

 

Not: Çağrı Sertel'in "Türkiye Caz Albümleri" arşivindeki diskografisini incelemek için tıklayın.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 19 Nisan 2021, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.