İlk şoku atlatmadan yeniden karantinaya yakalanan kültür sektörü gösteri düzenledi

İlk şoku atlatmadan yeniden karantinaya yakalanan kültür sektörü gösteri düzenledi

İlk karantinanın etkisi geçmeden yenisiyle karşı karşıya kalan Alman kültür endüstrisinden yaklaşık beş bin kişi Berlin'de gösteri yaparak yetkililere seslendi

 

Salgın sırasında tiyatro ve sinemalar belirlenen katı kurallara uydu ancak Almanya yeniden karantina uygulamasına dönme kararıyla bir kez daha kapanmaya zorlanıyorlar. Alınan kapanma kararı sanatçılar arasında öfkeye neden oldu, acil yardım talepleri çoğaldı.

 

Red Alert kırmızı alarm bir sektörü vurgulamak için kırmızı kazaklar, kırmızı paltolar, kırmızı bayraklarla donananlar Çarşamba günü Berlin'in merkezinde gösteri yapan Almanya'nın kültür sektöründen birçok gösterici Mart ayından beri işsiz. Alman konser ve etkinlik endüstrisi neredeyse durma noktasına geldi.

 

Red Alert ittifakının kurucu ortağı Dirk Wöhler, "Komaya gireceksek bize oksijen vermelisiniz" dedi. Hareket, Herbert Grönemeyer ve Campino gibi önde gelen Alman müzisyenler tarafından destekleniyor. Wöhler ve arkadaşları "çözüm istiyoruz" talebinde bulunuyor.

 

Yaklaşık 5 bin protestocu muhtemel çözüm için umutluydular ancak yeni bir karantina öngörmemişlerdi, bu tam olarak Alman hükümetinin o gün açıkladığı gibi: Kasım ayında, başlangıçta sadece dört hafta boyunca kamu hayatı tekrar duracak. Kilitleme kısmi olacak, yalnızca restoranlar, barlar, oteller, spor ve kültür etkinlikleri etkilenecek demişti.

 

Sanatçılar serseme döndü

 

Alman müzisyenler yayınladıkları açık mektupta; "Geçtiğimiz aylarda bize arabalardan, uçaklardan ve futbolculardan daha değersiz olduğumuzu hissettirdiniz. Pandemi süresince ekonomik olarak en kötü durumdaki sektörlerden biriyiz" diye yazdı. İmzacılar, varoluşsal sıkıntılara dikkat çekerek, "çaresizlikten intihar eden arkadaşlarımız oldu, artık hükümetin harekete geçmeli" dedi.

 

Uluslararası düzeyde başarılı caz müzisyeni ve fotoğrafçı Till Brönner, "Daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştım," diyerek 2 milyon kez izlenen videoda görüşlerini aktırırken ne kadar sinirli olduğunu belirti.

 

Brönner, kültür sektöründe 1,5 milyondan fazla insanın çalıştığını belirterek esas acı çekenlerin sanatçılar kadar etkinlik teknisyenleri, sahne gerisinde çalışanlar, farklı sanat dallarından destek veren çalışanlar, bilet satıcılarına kadar sayısız insan olduğu sözlerine ekledi. Bir başka kampanya, "Kulturgesicht" (kültür yüzü) ise, sekiz aydır varlığından korkan insanları sergilemek için siyah-beyaz portre fotoğraflardan faydalanıyor. #Ohneunswirdsstill hashtaginin altında (Biz olmadan sessiz kalacak) birçok sanatçı şu anda sosyal medyada duruş sergiliyor ve ifadelerini profil resimlerinde yayınlıyor.

 

 

Uçak koltukları kadar değersiz miyiz?

 

Konser salonları, sinema ve tiyatrolar katı hijyen önlemlerini yüksek ek maliyet üretmesine rağmen titizlikle uyguladıklarını söylüyor. Çok daha az koltuk sayısı anlamına gelse dahi mesafe kurallarının bu kadar kesin ve tutarlı şekilde uygulandığı çok az alan var, mesela, havayollarında son koltuğa kadar izin veriliyor.

 

DOK Leipzig film festivalinin direktörü Christoph Terhechte Alman Basın Ajansına verdiği demeçte, "Son aylarda siyasilerin virüsün en çok bulaştığı yerlerin nereleri olduğunu anlayacaklarını umuyordum, mevcut hijyen kurallarını uygulayan sinema tiyatro salonları enfeksiyon kaynağı değil, insanlar birbirinden uzakta oturuyor" diye savunarak sinemaları tehlikeli yerler olarak göstermenin saçma olduğunu söyledi.

 

Merkez Sinema Salonları Birliği başkanı Christine Berg, "Dört haftalık yeni karantina sürecinin sinemaların gelirlerine mal olacak" dedi. Endüstrinin bu yıl yaklaşık 1 milyar Euro zarar ettiğini bu ve durumun dayanılamaz olduğunu belirtti. Şimdiye kadar hiçbir sinema salonunda bilinen tek bir Covid-19 vakasına bile rastlanmadığını söyledi.

 

 

Yükselen korkular

 

Federal kültür ve medya komiseri Monika Grütters durumun endüstri için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi. Bild gazetesine sanatçıların kriz boyunca inanılmaz adil davrandıklarını belirtti.

 

Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, hükümetin önümüzdeki haftalarda serbest meslek sahibi sanatçıların durumunu inceleyeceğini söyledi. Berlin, kapatmayı telafi etmek için restoranlara Kasım 2019'dan itibaren satış gelirinin% 70'ini vaat etti. Kültür sektöründeki sanatçılar, müzisyenler ve diğer serbest meslek sahipleri, mekânların çok sayıda sanatsal, lojistik ve etkinlik içeren mevcut güvenlik gereksinimlerine uymasına rağmen oyun ve konserlerin yeniden iptal edilmesi gerektiğinden Kasım ayında tam bir kazanç kaybıyla karşı karşıya kalacak.

 

Sübvansiyonsuz özel tiyatrolar ve birçok sanatçı Mart ayından beri geçinemiyor. 9 bin Euroya kadar olan ilk acil yardım yalnızca işletme maliyetlerini karşıladı ki bu rakama caz müzisyenleri, ışıkçılar ve sahne çalışanları dahil değil.

 

İsmini vermek istemeyen bir müzisyen, "Emeklilik için ayırdığım birikimlerimi kullandım. Otomotiv sektöründe çalışan arkadaşım Mart ayından bu yana ayda birkaç bin avro kısa süreli iş tazminatı alıyor. İkimize bakınca bu hiç adil değil" dedi.

 

Dirk Wöhler'in geçen sene başarılı bir etkinlik ajansı vardı, Wöhler "artık kendimizi dilenci gibi hissediyoruz. Evde kalmayı seviyorum ama omuzlarım çok küçük, bu yükü tek başıma taşıyamam" dedi.

 

Haber fotoğrafındaki tabutta yazan veranstaltungsbranche etkinlik endüstrisi anlamına geliyor.

 

Deutsche Welle'de yayınlanan haberden derlenmiştir.

 

Cazkolik.com / 30 Ekim 2020, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.