Hiromi: Siyah beyaz tuşlu bir enstrümandan farklı renkler çıkarmak benim görevim

Hiromi: Siyah beyaz tuşlu bir enstrümandan farklı renkler çıkarmak benim görevim

12 Ekim akşamı Solo World Tour kapsamında Zorlu PSM'de İstanbullu cazseverlere konser vermeye hazırlanan Hiromi ile yayınladığı solo piyano albümü "Spectrum" ve konser hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Hiromi'nin türleri aşan bir renk yelpazesine sahip olduğu albümü üstün bir virtüöz gösteri olmanın yanında sanatçının enstrümanıyla ulaşabileceği kapasitenin sınırlarını da belirliyor. Dar zamanda bu söyleşinin gerçekleşmesindeki desteklerinden dolayı Zorlu PSM'ye çok teşekkür ederim.

 

Feridun Ertaşkan

 


 

 

Hiromi'nin solo piyano albümleri her on yılın müzikal performans raporu gibi

 

 

Feridun Ertaşkan: Piyanonun en yaratıcı sanatçılardan birisin. "Spectrum" yeni solo piyano albümün. Son 10 yılda yayınladığın albümlerin tümü ya duo ya grup kaydı. Yeni solo albüm fikri nasıl gelişti?

 

Hiromi: Her on yılda bir en az bir solo piyano albümünü dönüm noktası olarak kaydetmeye çalışıyorum. “Spectrum” albümüyle 'farklı renkler' teması altında bir albüm yapmak istedim. Daha çok piyano çalabildiğimize, daha çok renk çalabileceğimize inanıyorum, örneğin, on yıl öncesine göre renk paletimin çok daha zengin olduğunu hissediyorum. Siyah ve beyaz tuşlu bir enstrümandan farklı renkler çıkarmak benim görevim.

 

Feridun Ertaşkan: "Spectrum" albümünden etkilenmemek mümkün değil. Dinamizmini besleyen detaylar sadece yetenekli olmak ve çok çalışmak mı? Bu iki özelliği tamamlayan başka unsurlar da olmalı?

 

Hiromi: Bence anahtar kelimeler disiplinli olmak ve müziğe odaklanmak.

 

 

Feridun Ertaşkan: "Yellow Wurlitzer Blues" Thelonious Monk, Charlie Chaplin "Mr. C.C." ve Gershwin... Albüm parçalarındaki bu göndermelerin sebepleri nedir?

 

Hiromi: "Yellow Wurlitzer Blues" parçamda Monk'u duymuş olman benim için harika bir iltifat, çok teşekkür ederim. Sanırım benim etkimi yansıtıyor evet. Doğrusu ben sadece ve her zaman ilham veren “orijinal” insanları seviyorum.

 

 

Konserlerimdeki doğaçlama performanslar sadece o gün yaratabildiğim özel şeyler

 

 

Feridun Ertaşkan: Doğaçlama alanların ile besteler arasındaki korelasyon hakkında ne söyleyebilirsin?

 

Hiromi: Konserlerimde çok fazla doğaçlama var ve her zaman o an ne hissediyorsam onu çalmaya çalışıyorum ve tüm bunlar sadece gösteri gününde yaratabileceğim özel şeyler.

 

 

Feridun Ertaşkan: Caz tarihinde solo piyano konserleri yapan piyanistlerden ilham aldığın isimler kimler?

 

Hiromi: Oscar Peterson ve Erroll Garner. Ben daha 8 yaşındayken keşfettiğim ve o zamandan beri idolüm olan ilk caz piyanistleri bu isimler oldu.

 

Feridun Ertaşkan: Pandemi dönemini duygusal ve profesyonel olarak nasıl atlattın? Karamsar biri misin? Duygusal olarak etkilendin mi?

 

Hiromi: Asla karamsar olmadım ve hep olmamam da gerektiğini düşündüm, sürekli yapabileceğim şeyler aradım, müzik yazmak, hatta müziği kısıtlamalar içinde icra etmek vs. Vazgeçmediğin sürece her zaman bir yol vardır. O dönüm benim için yeni meydan okuma alanı olarak yaylı dörtlüsüyle "Silver Lining Suite" adlı albümü yazmayı başardım ve bu şartlar altında hâlâ yeni bir meydan okuma gerçekleştirebildiğim için çok mutlu oldum.

 

 

Feridun Ertaşkan: Sizce dünya pandeminin sebeplerini ve sonuçlarını yeterince anladı mı? Bilmiyorum katılır mısın ama, pandemi sadece ekonomik sonuçlara yol açmadı, duygusal travmalarımızı da tetikledi.

 

Hiromi: Evet, bence de insanlar derinden yaralandı, kafaları karıştı ve hâlâ de iyileşmek için uğraşıyorlar. Ama yine de pes etmemeliyiz, iyimser olmalı ve savaşmaya devam etmeliyiz. Bizim gibi gezginler için bu durum gerçekten kafa karıştırıcı oluyor çünkü gittiğimiz her yerde farklı şartlar ve farklı davranışlar var, ben de şahsen bulunduğum yere saygı duymaya ve kendimi oraya göre ayarlamaya gayret ediyorum.

 

Feridun Ertaşkan: Chick Corea hayatında önemli bir müzisyendi, yakın dostluğunuz vardı. Bu röportaj sayesinde Chick Corea ile ilgili düşüncelerini paylaşmak isterim.

 

Hiromi: Chick Corea inanılmaz derecede yenilikçi biriydi, yaratıcıydı ve müziği gerçekten çok seviyordu. Büyük bir kütüphane gibiydi, çok fazla bilgiliydi. Onunlayken her dakika bir şeyler öğrendim. Onu gerçekten çok özlüyorum, sanırım tüm müzik tutkunları da benim gibi özlüyordur.

 

Feridun Ertaşkan: Türkiye'de seni ve müziğini çok seven bir dinleyicin var. Türkiye ile nasıl bir ilişkin var?

 

Hiromi: Türkiye'deki insanlar beni hep sıcakl karşıladı ve ülkenize her ziyaret gelişimden sonsuz keyif aldım. Veee, Türk yemeklerini gerçekten çok seviyorum, inanılmaz lezzetliler!

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 04 Ekim 2022, Salı

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.