Jeff Hamilton ile cazın swing kökenli kaynağına yolculuk Nardis`te...

Jeff Hamilton ile cazın swing kökenli kaynağına yolculuk Nardis`te...

Dinlediğiniz müzik Jeff Hamilton`ın en yeni albümü Red Sparkle`dan alınan Bye Ya`dır.


Bize, İstanbul`da son yılların en önemli müzikal gelişmelerinden birini söyleyin diye sorsanız, size yıl içindeki konser sayı ve çeşitliliğinin ne denli arttığından söz etmeyi isteriz. Bu gerçekten önemsediğimiz bir konu, eğer sonbahar, kış ve yaz sezonuna uzanan mevsim zincirinde her ay onlarca önemli ismin konserinden söz edebiliyorsak eğer bu gelişme sayesindedir ve biliyor musunuz ki bu gelişmeyi tetikleyen en önemli unsur ne? Kesinlikle festivaller haricindeki büyük konser salonlarının iştahları giderek artıran programları yanında Nardis gibi caz klüplerinin sponsor katkılarıyla sürecin parçası olmayı tercih etmeleri ve bu işi çok da iyi yapmalarıdır.

Yazının girişinde önemsediğimiz bu detayı vurguladıktan sonra hızla varmak istediğimiz yere varalım; Jeff Hamilton`a...

Cazda davul ve davulcular konusu hep caz tarihçilerinin, eleştirmenlerin ilgisini çekmiştir. Bu konuda çıkan albümler ekseninde olduğu kadar gelişen ekoller çerçevesinde de muhtemelen yüzlerce yazı yazılmıştır, yazılacaktır da. Özellikle ellili, altmışlı yılların peşinde cazın ardına eklenen başta rock olmak üzere bir çok etkileyici müzik türü caz davulcularının da kendi içlerinde farklı türlerde arayışlara girmelerine neden oldu. Bu konu popüler müzik tarihçilerinin sevdiği konular arasında yer alır, ayrıca, caz davulcularını bu bakımdan tasnif etmeyi de severler. Ama bu tasnif delta kollarına ayrılmadan müziğin swing merkezli ekseninde ilerlemeyi tercih eden bir çok önemli isim var. İşte, buradan varmak istediğimiz yer şu ki 13 ve 14 Mart akşamları Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında Nardis Jazz Club`ta gerçekleşecek bir dizi konserin ilki olarak İstanbul`da çalacak Jeff Hamilton son otuz, kırk yılın Big Band, swing orijinal kökenlerini en çok sahiplenmiş, büyük orkestra geleneğini iyi bilen swing davulcularından biri olarak caz tarihi içinde kendinden ayrıcalıklı olarak sözettirmiş bir müzisyendir.

Berendt gibi caz tarihçileri caz, rock ve serbest çağdaş müzikleri "düşman kamplar" olarak tanımlamakla birlikte bu iki müziğin barışarak buluştuğu alanı ise mainstream olarak tanımlıyor ve bu yüzden her iki akımda öne çıkmış bir çok ismin varoluşunu bu nedene bağlıyor. Örneğin Billy Hart (ki en son 2012 albümü All Our Reasons çok yeni elimize geçti), Stu Martin, Clifford Jarvis, Mickey Rocker, Terry Clarke, Paul Motian, Joe LeBarbera, Ignaccio Berroa gibi isimleri bu alanda sayar. Bu müzisyen grubunun içinde gerçek swing kökenleriyle ayrılan yetmişlerde Dizzy Gillespie`nin gruplarında çalan Mickey Roker, Cuban ritmlerini caz davulunu başarıyla aktaran Berroa ve Avrupa kökenli Daniel Humair (ki Berendt, Humair`i tüm Avrupa kökenli caz davulcularının swing kralı ilan eder) ve son olarak da elbette büyük swing klasik davulcularının izlerini takip eden isim olarak Jeff Hamilton`ın adı geçer.

Peki, bu geniş perspektifin içinde Hamilton`ı nasıl ayıracağız?

Jeff Hamilton iki önemli aks üzerinde hareket etmeyi seviyor, en azından bizim gözlemlerimiz böyle. Bu aksların ilki elbette Big Band geleneğine yaslanan büyük orkestra içindeki davul ise bunun yan aksı ise büyük caz vokalistlerin arkasındaki büyük orkestra geleneği olarak da tanımlanabilir. Bu konuda önce Rosemary Clooney ve son yıllarda da Diana Krall ile yaptığı çalışmalar oldukça dikkat çekicidir. Gerçi, bu dikkat çekicilik içinde bilhassa Krall`ın orkestral düzenlemelerinde Alan Broadbent gibi arka plan yaratıcının çok önemli etkisi olmakla birlikte sahnede izediğimiz sınıflar üstü klasmandaki önemli caz müzisyenleri bakımından basta John Clayton (yakında Cemal Reşit Rey`de konseri olan Gerald Clayton`ın babası), vurmalılarda Paulinho Da Costa, davulda Jeff Hamilton, gitarlarda John Pisano ve Anthony Wilson gibi caz ilahlarıyla bu müzik sahnede yaratıcı gücüne kavuşuyor. Tabii bir de `small groups` içindeki Jeff Hamilton davulu var. İşte, bu konudaki en önemli örnek usta davulcunun son albümü Red Sparkle. Şu anda albüm komple playlistlerde yayında, BURAYA albümün tamamını dinleyebilirsiniz. Swingli gerçek caz ruhunun müziği olarak tanımlanan bu büyük gelenek hala Hamilton gibi ustaların elinde gerçek ve etkileyici gücünü sürdürüyor.

Yetmişli yıllarda Tommy Dorsey, Lionell Hampton, Woody Herman, Count Basie, Gene Harris Superband gibi orkestralarda yaktığı ateşi sonraları daha kompakt gruplarla örneğin Oscar Peterson, Ray Brown, Monty Alexander ile sürdüren hatta sonradan müthiş ikili olarak yıllardır birlikte çalan John Clayton ve Jeff Hamilton, keza son albümü Red Sparkle`da birlikte çaldığı ve Nardis gecelerinde de beraber izleyeceğimiz piyanist Tamir Hendelman ile basçı Christopher Luty ile İstanbullu cazseverler cazın ana kaynağına doğru uzanan yolda benzersiz müziklere tanıklık edecekler. Bu eşsiz deneyim için yapmanız gereken tek şey eğer kaldıysa hemen bir bilet almak olacak.

Cazkolik.com / 11 Mart 2012, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.